VELIKO PRIZNANJE ZA KOPRSKO POSTAJALIŠČE ZA AVTODOME: Med slovenskimi in hrvaškimi kampi zasedlo drugo mesto (FOTO)

PR

Kamping portal Avtokampi.si že 8 leto zapored organizira izbor najboljšega kampa, glamping resorta, naselja mobilnih hišic in kot letošnjo novost tudi postajališča za avtodome Naj kamp Adria. Za najboljše so čez celotno sezono glasovali kampisti na spletnem obrazcu, v katerem glasujejo za najboljše kampe v Sloveniji in na Hrvaškem. Podelitev nagrad je potekala v okviru 12. Hrvaškega kamping kongresa v Tuheljskih Toplicah. Na kamping kongresu je sodelovalo 360 udeležencev iz Hrvaške in tudi iz Slovenije, ki so povezani s kamping turizmom in kjer so bili predstavljeni novi trendi.

Mestna občina Koper ima ob železniški in avtobusni postaji urejenih 39 parkirnih mest za avtodome. Postaja ob koncih tedna poka po šivih.

Vse več je turistov, ki si želijo dopust preživeti v naravnem okolju, ugodne vremenske razmere v naši regiji pa podaljšujejo kamping sezono tudi na pomlad in jesen. Kampiranje je zelo priljubljeno predvsem pri družinah, saj kampi otrokom nudijo veliko zabave in možnost zanimivih animacij. V Sloveniji je nekaj več kot sto uradnih postajališč za avtodome, med temi je tudi PZA v Kopru, ki je od leta 2016 v upravljanju Marjetice Koper. Med postajališči je prvo mesto osvojil PZA Logarska dolina, ki deluje v okviru turistične kmetije in gostom ob postanku nudi tudi pokušino domačih dobrot. Na drugem mestu je PZA Koper, na tretjem pa PZA Kranjska Gora.

Nagrada je tako za Mestno občino Koper kot za Marjetico Koper lepo priznanje za dosedanje vložen trud v urejenost in funkcionalnost parkirišča. Na fotografiji Jani Bačić, direktor Marjetice Koper, in sodelavec Marko Ugrin s priznanjem.

Postajališče za avtodome Koper (PZA) je urejeno na ograjenem in asfaltiranem parkirišču, tik ob glavni avtobusni postaji. Lokacija je v bližini trgovskih središč, do plaže je približno 15 minut hoda, lahko pa se odpeljete tudi na zanimive kolesarske izlete po okolici. Je moderno opremljeno in nudi prostor za 39 avtodomov, omogočen je priklop na elektriko in vodo, izpust odpadne vode, prostor za piknike s klopmi in mizami ter ekološki otok. V sklopu postajališča je tudi sanitarni objekt z wc-ji in tuši. V sklopu camper stop Koper je tudi otroško igrišče.

Cena za 24-urno uporabo znaša 10 evrov (z DDV), kar vključuje 24-urno parkiranje, uporabo sanitarnega objekta, polnjenje z elektriko, polnjenje čiste pitne vode, servisno mesto, kjer je možno izliti fekalne vode in dve povratni avtobusni vožnji v center mesta. Parkiranje na tem parkirišču ni dovoljeno za počitniške prikolice in druga vozila, ki niso homologirana kot avtodomi. Prav tako je po novem dovoljeno neprekinjeno parkiranje za obdobje največ 72 ur, naslednjih 72 ur parkirišča ni mogoče uporabiti.

PZA je projekt MO Koper, ki je v Kopru zaživelo junija 2015. Že v prvem letu obratovanja upravičilo svoj namen. Postalo je pravi magnet za popotnike. Od odprtja obiski neprestano naraščajo. Po podatkih sodeč je največ gostov iz Slovenije, ki so prisotni skozi vso leto. Sledijo gostje iz Nemčije, Italije, nekaj pa je bilo tudi avtodomarjev iz Nizozemske, Poljske, Češke, Hrvaške in iz sosednje Avstrije. Največ jih je v poletni sezoni med junijem in septembrom ter nato med vikendi od petka do nedelje in prazniki (1. november, božični in novoletni prazniki, velika noč itd). Za upravljanje PZA in čistočo skrbi Marjetica Koper.

"Skupaj z MO Koper smo vključeni v projekt Mreža PZA že od leta 2015, ki združuje občine partnerice v projektu vzpostavljanja postajališč, oz. parkirišč za avtodome. To je pravzaprav nova zvrst turizma in je ne gre enačiti s kampi. Redno se udeležujemo tudi skupnih srečanj. Prav tako sodelujemo z društvom Caravaning Slovenija. Skupaj z nasveti njihovih predstavnikov smo večkrat prilagodili tudi razmere na postajališču in vedno gledamo, da zadeve še izpopolnimo. Ponosni smo, ker nas obiskujejo in si postajališče ogledujejo tudi predstavniki drugih slovenskih občin in smo dober zgled tudi drugim državam. Nagrada je vsekakor priznanje za dosedanje vložen trud v urejenost in funkcionalnost parkirišča, hkrati pa velika spodbuda za naprej, saj se trudimo vsem obiskovalcem Kopra nuditi kar se da prijetno izkušnjo," je po prejemu priznanja dejal Primož Marinko, vodja parkirišč in mestne tržnice.

Deli novico: