VELIKI NAČRTI LETALIŠČA PORTOROŽ: Napovedujejo prenovo terminala in redne linije

Piran

V Sečovljah so včeraj obeležili 60 let delovanja Letališča Portorož in predstavili načrte. Prenovili bodo potniški terminal in na strehah postavili sončne elektrarne. Družba Van Air Europe bo v prihodnjem letu predvidoma dvakrat na teden prevažala potnike v Brno, Prago in Budimpešto. Dogovarjajo se o rednih poletih v Beograd in Lugano.

V energetsko sanacijo bodo vložili približno milijon evrov, večinoma iz lastnih in državnih virov, računajo pa še na sofinanciranje z evropskimi sredstvi, je povedal direktor Letališča Portorož Bernard Majhenič. Za sončno elektrarno imajo pripravljene projekte in pričakujejo, da bo končana do prihodnjega aprila. Začetek delovanja bo odvisen predvsem od pridobitve dovoljenja za priključitev na električno omrežje. Panele bodo postavili na strehah glavne stavbe in hangarjev.

Izračunali so, da bodo proizvedli več električne energije, kot jo potrebujejo. Viške energije nameravajo sami prodajati za polnjenje električnih vozil, je dejal direktor. Prepričan je da bo v prihodnje na letališču bistveno več prometa s takšnimi vozili. Med drugim so se z občino Piran dogovorili za redno avtobusno povezavo med Piranom, Portorožem, Lucijo in Sečovljami. "Če smo v krajinskem parku, je prav, da bo ta avtobus električen," je pristavil.

Notranjost potniškega terminala bodo popolnoma prenovili, je napovedal direktor. Načrtujejo velik skupni prostor, trgovino, restavracijo, čakalnico, ločen prostor za pomembne osebe, prostore za policijo, finančno upravo in kontrolo zračnega prometa. Uporabili bodo predvsem naravne materiale, je dejal Majhenič.

Napovedal je tudi popolno digitalizacijo postopkov: "Če boste kupili letalsko karto za polet iz Portoroža, boste vpisali registrsko številko vozila, s katerim boste prišli, in številko osebne izkaznice. Ob prihodu na parkirišče bo kamera prebrala vašo registrsko tablico in do odhoda boste morali samo enkrat skenirati osebni dokument - brez papirjev, brez vsega."

Za prihodnjo turistično sezono je Majhenič zagotovil: "Redne linije bomo imeli, vprašanje je samo, koliko." Z družbo Van Air Europe podpisali pismo o nameri, da bi njena letala dvakrat na teden letela v Brno, Prago in Budimpešto.

V naslednjih treh mesecih nameravajo v teh krajih opravljati promocijo, nato bodo ocenili potencialno število potnikov. "Ne želimo, da bi se ponavljale zgodbe iz preteklih let, ko so se z letalom, ki so ga sofinancirale lokalne turistične organizacije, prevažali po trije potniki," je opozoril direktor. Za uspeh bi potrebovali po 30 potnikov, je pojasnil. V zaključni fazi so tudi pogovori z družbo Air Serbia za linijo Beograd-Portorož in z družbo Elba Air za linijo Portorož-Lugano. Majhenič je priznal, da ga je, zaradi številnih neuspehov portoroškega letališča s podobnimi projekti tudi malo strah.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je ocenila, da Letališče Portorož sledi viziji slovenskega turizma, saj spodbuja trajnostni, odgovorni in vključujoči turizem. "V slovenskem turizmu pozdravljamo projekte, ki izboljšujejo kakovostno doživetje gostov in prispevajo k uresničevanju osrednjega cilja slovenskega turizma, to je višja dodana vrednost," je dejala.

Piranski župan Đenio Zadković je pozdravil načrtovane naložbe, ki so po njegovem mnenju nujne, saj je turizem najpomembnejša gospodarska dejavnost v občini. "To so vrata našega turizma," je poudaril.

Opozoril je, da je za vsak poseg na letališču potrebno veliko usklajevanja med občino ter ministrstvi za finance, infrastrukturo, gospodarski razvoj in tehnologijo ter za okolje in prostor. "Ta ministrstva morajo začeti delati, ker gre za pomembno komponento našega turizma. Ne smemo biti več pasivni," je pozval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Šperjo |  25 .09. 2022 ob  15: 43
čakaj malo ...... pred enim mesecem :
Zaradi pomanjkanja kontrolorjev letenja bo od 3. do 6., od 13. do 16. ter 26. septembra 2022 skrajšan delovni čas letališča Portorož. Skladno z zakonom so v tem času prilagodili obratovanje letališča Portorož od 10. do 18. ure

MA KDO TUKAJ ..... KOGA... JEB... jQuery112305762796999764601_1664113163619???

brižna Istra .....


Gabrijel |  25 .09. 2022 ob  11: 54
22
letališče predstavlja lep primer kam pripelje strankarsko kadrovanje. Pod SD kadrom se je na letališču zgodilo v 10 letih precej malo. Upajmo da ne bo tokrat ostalo zgolj pri besedah Mi pa deluje tip precej bolj kompetentno kot prejšnji udba mojster.