VELIK KIKS OGLAŠEVALSKE KAMPANJE JANŠEVE SDS: "Koronavirus, hvala, ker obstajaš" (FOTO)

Koper

V času, ko smo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa zaprti v svojih domovih, se je Slovenska demokratska stranka (SDS) odločila, da bo Slovenijo polepila s plakati, na katerih se vsem, ki delajo, zahvaljuje za njihovo požrtvovalnost. Lepa gesta, a kaj, ko je trenutno popolnoma nesmiselna. Poleg tega, da je t. i. outdoor oglaševanje v tem trenutku ekvivalentno metanju denarja skozi okno, je stranka premierja Janeza Janše naredila še en gromozanski kiks. Italijanski prevod slovenskega napisa "Hvala, ker ste" je na plakatu postavila tik ob napis 'coronavirus'. Se Janša koronavirusu zahvaljuje, ker obstaja?

Foto: J.O.

Oglaševalska kampanja in plakati, s katerimi je SDS polepila Slovenijo, so na družbenih omrežjih in pri mimoidočih sprožili salve smeha. Medtem ko se je stranka Janeza Janše na eni strani odločila, da se vsem, ki so v času epidemije izpostavljeni v prvih bojnih linijah, zahvali s plakati na zunanjih javnih površinah, ki jih v času izolacije obišče le peščica ljudi, po drugi strani vlada, ki jo prav tako vodi Janez Janša, zadržuje več kot zasluženo izplačilo kriznega dodatka tem istim ljudem. V vsej tej absurdnosti pa v oči bode še neroden prevod oziroma nerodna postavitev besed na plakatu.

"Hvala, ker ste", piše na plakatih, s katerimi se SDS zahvaljuje vsem, ki v teh kriznih časih delajo in se izpostavljajo nevarnosti. Ker pa je Obala dvojezično območje, je na plakatih zapisan tudi italijanski prevod, in sicer "grazie di esistere". A je ta postavljen izredno nerodno, tik ob besedi 'coronavirus'. Mnogi so zato iz tega razbrali, da se SDS koronavirusu zahvaljuje, ker obstaja.

Foto: Facebook profil Strunjan

Nemalo je tudi tistih, ki so se obregnili ob velikost pisave prevoda. Zapis v italijanskem jeziku je namreč veliko manjši od slovenskega, medtem ko je zakonsko določeno, da mora biti dvojezičen napis v obeh jezikih zapisan z enako oblikovanimi črkami iste velikosti. Lahko je sicer oblikovan drugače, če v obeh jezikih uporablja enako velik prostor ali tako, da ne postavlja besedila v enem od obeh jezikov v podrejen položaj.

"Kdor naroči postavitev oziroma objavo napisa, ki mora biti po tem odloku dvojezičen, je dolžan poskrbeti, da sta besedili v obeh jezikih vsebinsko enaki in jezikovno pravilni," še piše v odloku o javnem izvajanju dvojezičnosti na narodnostno mešanem območju. Očitno je, da oglaševalska kampanja SDS teh kriterijev ne izpolnjuje.

Zakaj so se v času karantene odločili za 'outdoor' oglaševanje in kako komentirajo očitke o nerodnem prevodu v italijanski jezik, smo se obrnili na stranko SDS. Odgovore še čakamo, objavili jih bomo takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nada |  25 .04. 2020 ob  18: 21
Znani zadarski humaniterec je napisal Pismo koroni. Priporočam , da poslušate na You Tube, zanimive misli.
Istriano |  18 .04. 2020 ob  08: 17
Bi rekel, da ima zelo amaterske svetovalce ta JJ. Financiranje iz Banja Luke mu je odneslo vsaj 5% na volitvah. Te sedanje poteze z neprimernim plakatiranjem in nastavljanjem raznih amaterjev (tipa Breznik) na pomembne sekretarske položaje po ministrstvih, ga utegne stati zmage na naslednjih volitvah.
joe jaxson |  17 .04. 2020 ob  10: 40
ok, plakat je itak blamaža, ma kaj kdo ve, če ga financira veza iz budimpešte ali banja luke (davčni geniji) ?
kokodek |  16 .04. 2020 ob  20: 12
@Janez, sramota za vladno SDS , da ni sposobna pravilnega prevoda in napisa na dvojezičnem območju. očitno tudi ti nimaš pojma, kaj piše v ustavi. me pa zanima, če je kiks tudi v madžarščini?
Janez |  16 .04. 2020 ob  17: 14
-12
Joj, kako ste na obali natančni. Ko ni turistov iščete dlako v jajcu in se udinjate špagetarjem.
kokodek |  16 .04. 2020 ob  08: 14
predvidevam, da se je predstavnik italijanske narodne skupnosti v parlamentu že pritožil . me zanima, če je kiks tudi v madžarščinijQuery1123010354161942738948_1587017465171???
Piero Panin |  15 .04. 2020 ob  22: 21
11
Ok plakater bo najebal,ker je zalepu podnapis tam.
Ajde zafuraj makino in pejdi popravit da ne pride do skandala,zdej je noc te ne bo noben vidu.
Pol se lahko vsaj izgovarjas da so ti zakuhali mulci
Ištrijan |  15 .04. 2020 ob  19: 05
14
Kdaj pa boste objavili informacijo, da ljubljanska Ulada spet mesa drek in da hoce spet Orbanu predat Luko Koper v povezavi z 2. tirom?! Banditi!!
vseved |  15 .04. 2020 ob  17: 25
27
To ni noben kiks, to je sporočilo diktatorja !
kokodek |  15 .04. 2020 ob  14: 18
52
"coronavirus, grazie di esistere" ni kiks ampak ena zelo redkih resnic, ki jo je v javnost kdaj lansirala SDS. Če ne bi bilo virusa, ne bi bili tako hitro v vojnih razmerah kot smo sedaj. Če bi bila Janez in njegova SDS tako dobra in hvaležna, bi denar rajši kot za jumbo plakate namenili stotinam otrok, družin, starejših, mladim, gasilcem, trgovkam, medicincem, v dome starejših....,ki v teh časih nimajo za preživetje in zaščitne opreme.Sicer pa nič čudnega za tak prevod, saj SDS še v slovenščini ne ve povedat ali je v svet napisala pismo, depešo, obvestilo, naznanilo...