VELEPOSLANIK RUSKE FEDERACIJE EJVAZOV OBISKAL PRIMORSKO UNIVERZO: Podprl skupne študijske in raziskovalne programe

Koper

Univerza na Primorskem je v sredo gostila veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji, Nj. Eks. Timurja Rafailoviča Ejvazova, ki je v pogovorih izrazil podporo skupnim raziskovalnim in študijskim projektom, ki jih Univerza na Primorskem izvaja v partnerstvu z nekaterimi ruskimi univerzami.

Mednarodno sodelovanje na raziskovalnih in študijskih programih Univerze na Primorskem se je v zadnjih letih zelo razvilo, saj je univerza vključena v raziskovalna in študijska partnerstva s številnimi univerzami po svetu, tudi iz Ruske federacije. Tako je rektorica univerze prof. dr. Klavdija Kutnar uvodoma izpostavila, da Univerza na Primorskem povečuje število mednarodnih študijskim programov, ki potekajo angleškem jeziku, prav tako pa se povečuje tudi delež tujih študentov. S tem se uresničuje strateški cilj Univerze, da postane priznano, v mednarodni prostor vpeto študijsko in raziskovalno središče.

Univerza na Primorskem daje velik poudarek pri nadaljnji razvojni strategiji tudi mednarodnemu sodelovanju na področju raziskav, s čemer privablja v regijo vedno več tujih raziskovalcev in znanstvenikov. Povečuje se tudi sodelovanje z ruskimi raziskovalnimi inštitucijami. Dr. Kutnarjeva je izrazila željo, da bi se sodelovanje v okviru skupnega študijskega projekta Univerze na Primorskem in moskovske državne univerze Lomonosov v prihodnje še intenziviralo.

Veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov je v pogovoru izrazil zadovoljstvo ob uspešnem slovensko-ruskem sodelovanju v okviru Univerze Lomonosov in Univerze na Primorskem, ter poudaril, da obstaja tudi na strani ruske države velik interes, da se to sodelovanje še okrepi.

Srečanja so se udeležili tudi Ante Levaj, generalni sekretar Sveta gospodarskih zaupnikov Zavoda Lomonosov,  prof. dr. Matjaž Novak, dekan Fakultete za management, znotraj katere poteka skupni slovensko-ruski študijski program, ter prof. dr. Dragan Marušič, ki je bil kot rektor Univerze na Primorskem eden izmed pobudnikov oblikovanja vzporednega študija, veljavnega v obeh državah, ki se izvaja v okviru te prestižne ruske univerze in Univerze na Primorskem. 

Visokega gosta so predstavniki Univerze na Primorskem seznanili tudi z organizacijskimi pripravami na Evropski matematični kongres, ki bo potekal junija 2021 v organizaciji Univerze na Primorskem v Portorožu in na katerem bo sodelovala tudi močna matematična skupnost iz Rusije.