VEDNO VEČ SI JIH ŽELI VOZITI ČOLN: To je pri pridobivanju izpita že dolgo pereče vprašanje (VIDEO)

Koper

Najemanje čolnov in drugih plovil postaja vedno bolj popularno v vseh obmorskih mestih in Slovenija pri tem ni izjema. Zato je tudi zanimanje za opravljanje izpita, ki omogoči upravljanje s krmilom, vedno večje.

V prejšnjih letih so na Upravi za pomorstvo in promet beležili okoli 3000 opravljenih izpitov, trenutno pa "krožimo okoli številke 3500", pravi Robert Škrokov z Uprave za pomorstvo in promet. Razlogi za to so različni, veliko vlogo pri tem pa igra dejstvo, da so plovila vedno bolj finančno dostopna.

Kako pa priti do izpita?

Škrokov navaja par opcij: "Lahko se odločite za izvedbo tečaja, torej, da vas nekdo nauči znanja, ki ga potem rabite na izpitu, ali pa se takoj prijavite na izpit, kjer plačate okoli 55 evrov takse, počakate dva tedna na rok, ki vam je določen, in opravite izpit."

To pomeni, da novopečeni "pomorščaki" lahko izpit za plovilo do 24 metrov dolžine pridobijo še preden v praksi sedejo za krmilo. Škrokov ob tem priznava, da je praktični del izpita pereče vprašanje že dlje časa: "Mi imamo seveda problem to izvesti, ker so plovila različna. Torej, kako to narediti tako, da je dostopno vsem? Da tisti, ki naredi izpit lahko opravlja jadrnico kot kaj drugega. Mi menimo, da bi ljudje radi, da jih nekdo nauči upravljati s čolnom."

V Upravi za pomorstvo zato predlagajo, da se kandidat za izpit nauči upravljati tisto plovilo, ki ga namerava tudi dejansko kupiti.

Mnogo praktičnih zadev se sicer naučijo tudi skozi teorijo, kot na primer poznavanje vozlov, pomembno pa je tudi poznavanje in upoštevanje meteorologije.

Prav vremenske razmere so namreč tiste, ki pogosto povzročijo stiske na morju. V letošnjem letu so na pomorski upravi zabeležili 225 izrednih dogodkov, od tega pa približno 15 reševanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .08. 2022 ob  14: 00
Kot pravi Zoran pri pridobitvi izpita manjka praktični del.
zoran13 |  10 .08. 2022 ob  16: 33
IZPIT(i)

Ne glede na vse povedano, je bilo že večkrat predlagano, med drugim tudi na izpitu in po izpitih, da se najbolj pogreša praktični del in predvsem vožnja čolnov. Problem je ne toliko v nesposobnosti, ampak v težnji, kako izboljšati varnost na morju. Poleg tega, pa je zaradi problematike premajhnega števila privezov, edini problem, kako priti do njega, preko domačinov mest na Obali. Edina možnost pa sedanji zakonodaji je, da plovilo prepišemo do polovice še z nekom, ki nima priveza in potem je vse v redu. Tudi zaradi tega, se povečuje število izpitov. Po spremembah glede ločitve izpitov za morske vode in izpitov za celinske vode, pa se bo to le še povečevalo. Poseben problem pa so tudi izpiti za VH DMSS za radijsko postajo, kar postaja obvezno, saj je pomembna povezava med luško kapitanijo in čolnom, med drugimi čolni ter reagiranjem ob nesrečah ali hudih vremenskih razmerah. Prizadevati bi si morali predvsem za praktični del izpita, vožnjah z barkami, saj to pripomore k večjemu znanju ter varnosti na morju, kajti teoretiziranje takrat le malo pomaga. Morali bi vzpostaviti kakšno bodoče partnerstvo, saj obstajajo posamezniki in društva, ki bi radi prikazali vse veščine tudi v praksi, s takšnim načinom usposabljanje, pa bi pridobili prav vsi, še posebej pa tečajniki.