VEČINA ITALIJE ZNOVA RDEČE, ZA VELIKONOČNE PRAZNIKE SLEDI POPOLN 'LOCKDOWN'? V Trstu že praznijo trgovine (FOTO)

Svet

V Italiji bodo zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom danes zaostrili ukrepe, ki naj bi veljali do 6. aprila, je odločila italijanska vlada. Po novem bo predvidoma z rdečo označena približno polovica od 20 dežel. Med velikonočnimi prazniki naj bi zaprli celotno državo.

V skladu z dekretom o zaostritvi protikoronskih ukrepov, ki ga je v petek potrdila vlada, bodo v celotni državi od 3. do 5. aprila, med velikonočnimi prazniki, zaprte vse nenujne trgovine, prebivalci pa bodo smeli zapustiti domove samo za odhod na delo, obisk zdravnika ali ob izrednih dogodkih.

Vlada je zaostrila tudi pravila o razvrščanju dežel glede na število okužb. Delitev dežel na različno obarvane - rdeče, oranžne, rumene in bele - glede na število okužb so sicer v 60-milijonski Italiji v boju proti pandemiji uvedli lani jeseni. Rdeče bodo po novem dežele, kjer so v zadnjem tednu zabeležili 250 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Pred spremembo so bile od skupaj 20 italijanskih regij tri na jugu države obarvane rdeče, oranžnih je 10, rumenih šest, bela je le Sardinija. Od ponedeljka pa jih bo predvidoma 11 rdečih, med njimi tudi Furlanija - Julijska krajina, Benečija, Lombardija in Lacij. Osem bo oranžnih, Sardinija pa ostaja bela, ob sklicevanju na vire na ministrstvu za zdravje poročajo italijanski mediji.

Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo. V oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprte.

Mario Draghi

V rumenih območjih so trgovine odprte, prav tako lokali in restavracije, ki pa se morajo zapreti ob 18. uri. V belih območjih z majhnim tveganjem za okužbo pa lahko mnoge od teh omejitev opustijo in restavracije lahko na primer zvečer strežejo hrano.

"Več kot leto dni od začetka zdravstvenih izrednih razmer se na žalost soočamo z novim valom okužb," je med petkovim obiskom v cepilnem centru na rimskem letališču Fiumicino povedal italijanski premier Mario Draghi. "Spomin na to, kaj se je zgodilo lansko pomlad, je še živ. Storili bomo vse, da se to ne bo ponovilo," je zagotovil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zgornji prizor pa je iz ene izmed tržaških trgovin. Zaradi ponovne umestitve na rdeči seznam, so se Tržačani, kot kaže, vnaprej dobro pripravili. Trgovine so skoraj dobesedno izpraznjene. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  15 .03. 2021 ob  10: 53
super,tako ja ,da naša regija naj ostane še naprej zaprta ,da v miru praznujemo in se sprehajamo brez celinske gužve...prav lepo nam je tak blažen mir je...