VEČINA ITALIJANSKIH DEŽEL NA ORANŽNEM SEZNAMU: Dovoljeno gibanje med občinami, v baru še vedno ne smete popiti kave

Svet

Teden dni po tem, ko je večina italijanskih dežel prešlo iz rdeče v oranžno fazo, se omejevalni ukrepi za boj proti covidu z današnjem dnem sproščajo tudi v Lombardiji. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v soboto podpisal ustrezni odlok in okoli deset milijonov tamkajšnjih prebivalcev bo lahko zdaj nekoliko lažje zadihalo.

Večina italijanskih dežel je iz rdeče v oranžno fazo prešla prejšnji teden. Lombardija naj bi na rdečem seznamu ostala zaradi napake v statističnih podatkih. Speranza je po pritožbi lokalnih oblasti to napako zdaj popravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Lombardiji, ki je bila lansko pomlad začetno žarišče novega koronavirusa v Evropi, so v soboto zabeležili 1534 novih primerov okužbe v enem dnevu in 104 smrtne primere zaradi covida-19.

Italija omejevalne ukrepe proti covidu-19 sprejema na podlagi epidemiološke slike v posameznih deželah. Glede na resnost položaja so dežele uvrščene na rdeči, oranžni ali rumeni seznam, poseben vladni svetovalni odbor pa situacijo ocenjuje enkrat tedensko. Z današnjim dnem je na oranžni seznam prešla še Sardinija, v rdeči fazi pa sta zdaj le še Sicilija na jugu in Bolzano na severu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V oranžni fazi, v kateri je zdaj skupno 14 italijanskih dežel, se sprošča predvsem gibanje med občinami, ki je v rdeči fazi prepovedano. Še vedno pa veljajo omejitve gibanja med regijami. Sicer pa omejitve ostajajo. Lahko se na primer odprejo tudi gostinski lokali, a lahko hrano prodajajo le za domov, še vedno pa ne smejo streči za mizami, navaja dpa.

Pet dežel je medtem že prešlo v rumeno fazo, med njimi Toskana. Tam so se prejšnji teden že lahko odprli tudi muzeji.

Epidemiološki položaj se v državi na splošno umirja, ocenjujejo oblasti. Reprodukcijsko število je zdaj padlo pod ena. V prejšnjem tednu od 11. do 17. januarja pa je bila stopnja okuženosti 145 novih okužb dnevno na 100.000 prebivalcev. V soboto so sicer v državi s 60 milijoni prebivalcev zabeležili nekaj več kot 13.000 okužb v enem dnevu. Zabeležili so tudi 488 smrti zaradi covida-19.

Skupno so sicer v Italiji od začetka epidemije zabeležili 85.162 smrti, potrdili pa okoli 2,45 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, še navaja AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija