VEČ STO MIGRANTOV DOSEGLO OBALO ŠPANIJE IN ITALIJE: Med njimi tudi visoko noseča ženska (FOTO, VIDEO)

Svet

Pred špansko obalo so v zadnjih 24 urah rešili 277 migrantov, vključno z nosečo žensko, so danes sporočile španske oblasti. Medtem so v zadnjih 24 urah številni migranti dosegli tudi italijansko obalo. Na otok Lampedusa je v minuli noči prispelo več kot 700 migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španske oblasti so 176 migrantov rešile iz čolnov v bližini Balearskih otokov, 91 pa so jih rešili ob obali Alicanteja na jugovzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med migranti, ki so dosegli obalo Alicanteja, je bila tudi Alžirka, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti, je za AFP dejala tiskovna predstavnica Rdečega križa. Dodala je, da so žensko zaradi bolečin v trebuhu reševalci odpeljali v bolnišnico.

Iz španske organizacije za reševanje na morju Salvamento Maritimo so sporočili, da je bilo ob obali Alicanteja rešenih šest plovil, ki naj bi odplula iz alžirske obale. Medtem je obalna straža v manj kot 24 urah rešila 13 plovil v okolici Balearskih otokov in na varno potegnila 176 ljudi, vključno z 11 ženskami, so za AFP pojasnile lokalne oblasti.

Prejšnji teden je na obalo južne Španije morje naplavilo trupla osmih migrantov, vključno z otrokom, so sporočile lokalne oblasti. Čolni so verjetno odpotovali iz Maroka ali Alžirije, poroča AFP.

Podatki španskega notranjega ministrstva kažejo, da je celinsko Španijo ali Balearske otoke do sredine septembra letos doseglo 10.701 migrantov. Iz obale zahodne Afrike je na Kanarske otoke prispelo 11.060 migrantov, kar je dvakrat več kot lani. Mednarodna organizacija za migracije je sporočila, da je leta 2021 na poti v Španijo umrlo najmanj 1025 migrantov.

Več kot 700 migrantov je v zadnjih 24 urah prispelo na italijanski otok Lampedusa v južnem Sredozemlju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na otoku sicer prebiva zgolj 6500 ljudi.

Približno 686 migrantov je italijanski otok iz Libije doseglo na starem ribiškem čolnu, so danes poročali lokalni mediji. Kmalu zatem je italijanska obalna straža odkrila štiri precej manjša plovila, na katerih je prispelo 67 ljudi. Danes zjutraj je prispel še en čoln s približno 50 ljudmi.

Vse prišleke so odpeljali v začasni sprejemni center, čeprav je bil ta zasnovan za največ 250 ljudi. Skupaj je v begunskem centru trenutno več kot 1000 ljudi, poroča dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
koko popo |  28 .09. 2021 ob  21: 10
LEP POZDRAV VSEM! PARKA NE DAMO!