VEČ KOT ZGOLJ MEDALJE: Potrditve kakovosti vin v vseh kategorijah za klet Vinakoper

Koper

Izjemen interes in obisk na razstavnem prostoru sta bila pika na i letošnje udeležbe kleti Vinakoper na Vinistri, mednarodni razstavi vina in vinske opreme Vinistra v Poreču. Gneča na njihovem razstavnem prostoru je namreč lepo nadgradila nagrado šampiona, platinasto medaljo ter pet zlatih medalj, ki so prinesle potrditev v prav vseh kategorijah v ocenjevanje ponujenih refoškov in malvazij iz kleti Vinakoper. Slovenska Istra je potrjeno dežela malvazije in refoška.

Letos je na Vinistri mednarodna komisija ocenjevala 565 vzorcev vin, malvazij in refoškov skupaj. "Presenetilo je število držav, ki so v ocenjevanje poslale malvazijo. Namreč, v tekmovalnem segmentu Svet malvazije so tekmovale malvazije iz kar desetih držav," je povedal Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper in predsednik ene od komisij na letošnji Vinistri. "Vsa naša priznanja in medalje imajo zato še toliko večji pomen in zelo sem vesel, da smo v kleti Vinakoper uspeli ponovno potrditi, da je slovenska Istra pravi del sveta za vzgojo istrske malvazije."

Vinakoper je v tekmovanju Svet malvazije osvojil 3 zlate medalje, in sicer v vseh treh kategorijah vin: zrelih, mladih in predikatnih vin. "V vseh treh kategorijah smo tako uspeli dokazati, da smo med najboljšimi, še posebej navdihujoče pa je, da smo zlate potrditve prejeli za linije, ki so v preteklem letu doživela prenovo," dodaja Zidar. Zlato medaljo so namreč prejele Capris Malvazija 2020, ki na trg prihaja s prenovljenim stilom in zunanjo podobo, zrela Capo d'Istria Malvazija 2017, ki s tem ponovno izpostavlja vrhunsko lego vinogradov na Debelem rtiču, ter Malvazija pozna trgatev 2015, poklon čudovitim malvazijam iz linije predikatnih vin.

Vinistra pa je tudi tekmovanje, na katerem so na ocenjevanje postavljeni najboljši refoški slovenske in hrvaške Istre. Zato je razglasitev zrelega Capo d'Istria Refošk 2018 za šampiona zrelih refoškov velik dosežek. Omenjeni refošk v kratkem prihaja tudi na prodajne police. Z uspehom pa mu ob bok lahko postavimo še eno nagrado: platinasto medaljo za Capris Refošk 2020. "Platinaste medalje so na letošnji Vinistri podelili prvič v zgodovini tega tekmovanja. Prejela so jih vina, ki so osvojila vsaj 95 točk od 100. Vse skupaj so jih v vseh tekmovalnih skupinah podelili le sedem, zato se naša medalja za Capris refošk 2020 še toliko bolj sveti in prinaša odličen signal za na novo prenovljeno linijo Capris. Na ta dosežek namreč gledamo skozi oči odličnih ocen več kot 70 ocenjevalcev iz 15 držav, ki so tvorili letošnjo žirijo," je poudaril Borut Fakin, direktor kleti Vinakoper.

Med refoški sta zlati medalji prejela še dva mlada refoška: Koper Refošk 2021 in Capris Refošk 2021. Slednji se v kleti Vinakoper pripravlja, da nas bo kmalu razveselil na prodajnih policah, v zlatem Kopru Refošk 2021 pa lahko vsi ljubitelji prijetnih, modernih vin že uživamo.

Pričakovano so na razstavnem prostoru Vinakoper tako največ pozornosti pritegnila ravno nagrajena vina, prav tako zanimiva pa so se pokazale tudi penine Capris, s katerimi je Vinakoper v čast nazdravil marsikateri obiskovalec.