VEČ KOT USPEŠEN DAN ZA SLOVENSKE SKAKALCE: Ena zlata in dve srebrni kolajni (FOTO)

Slovenija

Slovenski smučarski skakalci so danes v Vikersundu po srebrni kolajni Timija Zajca na 27. svetovnem prvenstvu v poletih natanko 50 let po prvem prvenstvu v Planici leta 1972 osvojili še osmo kolajno. Slovenija ima za zdaj le dva svetovna prvaka v kraljevski disciplini skokov, Petra Prevca in Roberta Kranjca. Olimpijska prvakinja v smučarskih skokih Urša Bogataj (266,8 točke) pa je zmagovalka predzadnje tekme sezone svetovnega pokala v Oberhofu. To je za Bogatajevo druga posamična zmaga v karieri. Da je bilo slovensko slavje v Nemčiji popolno, je z drugim mestom poskrbela še Nika Križnar (261,1). Tretja je bila domačinka Katharina Althaus (254,8).

Uspešno je po daljšem premoru in vrnitvi v svetovni pokal nastopila tudi svetovna prvakinja Ema Klinec (238,2 točke), ki je zasedla peto mesto, dvakratna mladinska svetovna prvakinja Nika Prevc (213,8), deveta po prvi seriji, pa je bila enajsta. Presenetljivo je danes brez točk ostala tretja iz kvalifikacij Špela Rogelj, ki je z 31. mestom za las izgubila finale, brez nastopa v drugi seriji pa je ostala tudi Jerneja Brecl, ki je bila 38.

Vrnimo se k moški postavi. Svetovna naslova sta osvojila leta 2016 na Kulmu Peter Prevc, leta 2012 pa v Vikersundu Robert Kranjec. Peter Prevc ima v zbirki odličij s SP na letalnicah še bron iz Harrachova 2014 ter srebro z moštvene tekme, ki so ga leta 2018 v Oberstdorfu poleg Petra Prevca osvojili še Domen Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan.

Prvi je slovensko kolajno na SP letalcev še v dresu Jugoslavije osvojil Primož Ulaga, ki je bil srebrn leta 1988 v Oberstdorfu. Na naslednjo kolajno so Slovenci čakali do leta 1996, ko je bil Urban Franc bronast na Kulmu. Nato je sledil zmagoviti Vikersund 2012, kjer je Kranjec zmagal, Slovenija pa je osvojila še ekipni bron v postavi Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec.


                

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija