VEČ KOT 50 PROSTOVOLJCEV ČISTILO OBALO: Pobrali okoli 600 kilogramov odpadkov, od tega čez 20.000 cigaretnih ogorkov (FOTO)

Izola

Včeraj je potekala že 10. jubilejna čistilna akcija Čista obala, v okviru katere so prostovoljci v skupinah očistili dele slovenske obale. Akcije, ki se je odvijala v slogu "manj je več", se je udeležilo več kot 200 prostovoljcev, ki je skupaj očilistilo okoli 10 kilometrov morske obale. 

Letošnji jubilejni dogodek Čista obala je bil osrednji dogodek Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Ta je gostil številne dogodke med njimi tudi tradicionalno delavnico stebra kvaliteta okolja, EU jadransko-jonske strategije, ki je potekala v četrtek in petek v Manziolijevi palači v Izoli. Delavnice so se udeležili številni predstavniki različnih evropskih držav.

Čisto obalo organizira Inštitut za vode Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor ter Zavod TRI-NITI. Dogodek je bil hkrati tudi del največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer v sklopu Mednarodnega dne čiščenja obal (International Coastal Cleanup Day), ki ga vodi organizacija Ocean Conservancy iz ZDA. Posebnost dogodkov, ki so del Mednarodnega dneva čiščenja obal, je tudi beleženje števila, teže in vrst odpadkov. Poleg samega čiščenja sta cilja akcije tudi ozaveščanje javnosti o onesnaženosti obal ter predvsem dolgoročno zmanjšanje količine odpadkov.

V letošnji čistilni akciji je v Izoli sodelovalo čez 50 prostovoljcev. Skupaj z ostalimi prostovoljci in potapljači, ki so čistili na drugih lokacijah po slovenski obali so zbrali približno 600 kilogramov odpadkov, od tega kar čez 20.000 cigaretnih ogorkov. Po čiščenju so se skupaj zbrali na plaži Hotela Krka v Strunjanu, kjer je druženje v duhu celotne akcije sledilo načelom življenja brez odpadkov. Prostovoljci so se med drugim lahko udeležili priložnostne izmenjevalnice predmetov v organizaciji Centra uporabnih predmetov Izola, ki je svoja vrata odprl maja 2019, vodenih ogledov Krajinsega parka Strunjan ter še nekaterih drugih aktivnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  23 .09. 2019 ob  14: 17
Pameten je tisti ki vidi v tem pozitivno gesto k spodbujanju ljudi do cistejsega okolja ter vzpozstavljanju druzbenih norm za prijazen odnosa do narave,
neumen pa tisti kot jst ki vidi da bi bila potrebna se ena roka.
Sicer pa se moremo sprijaznit da odpadek je del cloveka odkar ne zivi vec v jami,kuri na drva in strelja z lokom zato hoces ali noces je nas zvesti spremljevalec.