VEČ KOT 200 PRIJAV NEŽELENIH UČINKOV PO CEPLJENJU: Preiskujejo tudi smrt in več primerov, ko so ljudje pristali v bolnišnici

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil podatke o neželenih učinkih po cepljenju zoper covid-19 s cepivom Comirnaty proizvajalca Pfizer ter cepivom Moderne. Zabeležili so 209 prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju, med njimi dva smrtna primera. V fazi zbiranja podatkov pa so tudi primeri, ko so ljudje po cepljenju potrebovali hospitalizacijo.

Cepljenje proti covidu-19 se je začelo pred enim mesecem, 27. decembra. Do sedaj so cepili oskrbovance in zaposlene v domovih za starejše občane, bolj izpostavljene zdravstvene delavce in sodelavce ter osebe starejše od 80 let. Do 24. januarja so na NIJZ prejeli 208 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Comirnaty proizvajalca Pfizer.

V enem mesecu je bilo v Sloveniji s tem cepivom cepljenih 58.122 ljudi.

Med neželenimi učinki so občutek težkega dihanja, stiskanje v grlu in žrelu ter hiperventilacija oziroma motnje dihanja. Nekateri so dobili alergijsko reakcijo, pa tudi anafilaksijo oziroma življenjsko nevarno alergijsko reakcijo. Med neželenimi učinki so bili prijavljeni tudi izpuščaji, rdečina kože, dermatitis, urtikarija, srbenje, boleča koža in potenje.

Nadalje poročajo o limfadenitisu oziroma vnetju bezgavk, trombocitopeniji oz. znižanju trombocitov v krvi, ter nevtropenij oz. krvni bolezni, za katero je značilno zmanjšano število nevtrofilcev. Pri nekaterih se je pojavila slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, driska in gastritis. Ljudje so bili nemirni, nespečni ali pa zaspani in razdražljivi.

Pri nekaterih se je po cepljenju na kraju vboda pojavila bolečina, rdečina, oteklina in srbenje, povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečina v prsih, oteklina obraza in mrzlica.

Med neželenimi učinki so tudi tahikardija, bradikardija in miokardni infarkt, glavobol, vrtoglavica, parestezije, kolaps, omotica, krči in pareza obraznega živca. Lahko pride do izgube apetita, bolečin v mišicah in sklepih, herpesa, bledice, levkemije ali limfoma, tromboze ali embolije.

Šest prijav resnih stranskih učinkov, tudi dve smrti

Na NIJZ so prejeli šest prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Comirnaty. Pri dveh starejših osebah je prišlo po cepljenju do smrti. Gre za osebi s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

Eni osebi se je na dan cepljenja zdravstveno stanje poslabšalo, doživela je srčni infarkt, naslednjega dne pa umrla. Komisija pri ministrstvu za zdravje, ki je primer obravnavala, je zaključila, da ni verjetnosti, da bi bila smrt povezana s cepljenjem.

V drugem primeru je oseba umrla dvanajst dni po cepljenju, primer je v fazi preiskave. V preiskavi so tudi primeri, zaradi katerih je bila pri osebah po cepljenju potrebna hospitalizacija. Nekaj ur po cepljenju je prišlo do kolapsa, 14 dni po cepljenju je prišlo do venske tromboze s pljučno embolijo, devet dni po cepljenju pa je prišlo do levkemije oziroma limfoma. V preiskavi je tudi primer anafilaksije takoj po cepljenju.

Zaradi neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Moderne so pri NIJZ prejeli eno prijavo. V tem času je bilo s tem cepivom cepljenih 514 ljudi. Pri omenjeni osebi je prišlo do bolečine na mestu vboda, slabosti in utrujenosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  29 .01. 2021 ob  12: 43
-10
@4ugoketo, ne vem iz katerih zarotniških strani črpaš svoje znanje, v povprečju je 11 resnih alergijskih reakcij na milijon cepljenj, en primer trombocitopenije še ni pojasnjen do konca kar vem, umrl zaradi cepiva sicer ni še prav nihče. Ah, no, res, verjetno štejejo sem noter, če se je kdo po cepljenju zaletel z avtom kot smrt zaradi cepljenja. :-) Dejstvo je, da je cepljenje zelo varno, ne more pa bit 100%. Govorimo pa o promilih pri stranskih efektih ali delčkih promilov. Tukaj se odloča o znanih in številnih komplikacijah zaradi covid obolenj ali na drugi strani par ljudi na milijone cepljenih, ki imajo določene težave.
vseved |  28 .01. 2021 ob  16: 52
-12
Vedno so stranski učinki. Tudi ko se napiješ !
4ugoketo |  28 .01. 2021 ob  13: 06
16
BtW, na zemljevidu, ki ga kažejo na covid-19 sledilniku, se vidi
mala, rdeča,črna pikica, to je Slovenija, okrog in okrog so
oranžno, rumene sosednje države.
Pa mi ni jasno, kaj se gremo pri nas.
Dobimo več denarja od EU ali od koga drugega, če smo bolj rdeči?
Znano je, da se teste lahko manipulira, s številom CT ali številom testov, ali kvaliteto testov.
čisto tako sprašujem, ni logično, kar se dogaja.
4ugoketo |  28 .01. 2021 ob  12: 58
torej, cca 1% cepljenih ima stranske učinke. lažje ali težje ali fatalne.
še dobro, da je cepivo še vedno v 3 fazi testiranja, ki se zaključi junija 2021
rezultate pa bodo objavili 2023.
Istriano |  28 .01. 2021 ob  12: 37
Edino 100% varno cepivo je Sputnik. Ni zabeleženih stranskih učinkov ali smrti zaradi cepiva.
alfa |  28 .01. 2021 ob  12: 07
15
evo vam...no še naprej kar v vrsto čakat za cepivo ki je bilo narejeno v rekordnem času...zdaj pa imate...in kdo je odgovorenjQuery112309857014267683248_1611831880080?? nihče,začelo se bo prelaganje odgovornosti...farmacija MONEY MONEY MONEY,poje ABBA
magik |  28 .01. 2021 ob  11: 56
DANES BO PRISPELA NOVA POŠILJKA CEPIVA: A z njo ne bodo cepili nikogar na novo
Slovenija
N.J.
Uredništvo/STA
Foto: Facebook/Pfizer, Unsplash
25.01.2021 ob 08:26
V Sloveniji se danes pričakuje pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugem odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.

Kaj se v resnici dogaja s cepljenjem pri nas?
25.1. smo prejeli 21.060 enot cepiva, ki naj bi bilo namenjeno izključno za cepljenje tistih, ki so na vrsti za prejem drugega odmerka (vir zgoraj).
V resnici, pa je od 25.1. do danes 28.1. bilo z drugim odmerkom cepljenih 6.198 oseb, prvi odmerek pa je v teh treh dneh prejelo kar 2.796 oseb (vir covid sledilnik).
td |  28 .01. 2021 ob  10: 46
-4
Tako kot se bere bi rekel, da imamo očitno v Sloveniji več stranski učinkov kot cel svet skupaj do sedaj. Edino prav bi bilo, da sploh kaj objavljajo, ko je enkrat POTRJENO za kaj je šlo, ne pa čokole čakole, malo buba rama pa ajde imam stranski učinek (ja, sem izvedel, da je kar nekaj takih prijav, malo nekoga posrbelo, kar bi ga itak, nobene anafilakse, ... ampak prijava je šla).