VEČ EVROPSKIH DRŽAV SPET ZAPIRA SVOJE MEJE: V Kanadi si bo zaradi novega ukrepa potovanja lahko privoščil le malokdo

Svet

Več evropskih držav se za preprečitev širjenja novih različic novega koronavirusa odloča za zapiranje meja. Češka od danes vstop v državo dovoljuje le v izjemnih primerih, Nemčija pa prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Francija bo v nedeljo zaprla meje za države izven EU. Tudi v Kanadi sprejemajo ostrejše ukrepe. Vsi obiskovalci Kanade, vključno s kanadskimi državljani, se bodo morali ob prihodu v državo za najmanj tri dni podati v karanteno v hotelu na lastne stroške.

Češka od danes tujcem vstop v državo dovoljuje še v izjemnih primerih. Med izjeme med drugim sodijo službena potovanja ali študij, neodložljivi družinski obiski ter udeležba na pogrebu. Kdor pa ima v državi denimo počitniško namestitev, te do nadaljnjega ne bo mogel uporabljati. Potovanja iz države ostajajo mogoča.

Vlada premierja Andreja Babiša je zaskrbljena zaradi pojava novih različic novega koronavirusa. Pred kratkim so v državi dokazali britansko različico, ki velja za bolj nalezljivo.

Nemčija pa od danes prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Ukrep od danes velja za potnike iz Brazilije, Velike Britanije, Irske, Portugalske in Južne Afrike, od nedelje pa še iz Lesota in Esvatinija. Nemška vlada je predvidela več izjem, med drugim za nemške državljane in tujce z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji, tranzitne potnike kot tudi za tovorni promet. Prepoved bo sprva veljala do 17. februarja.

Francija bo meje za tiste, ki ne prihajajo iz EU, zaprla v nedeljo.

Obiskovalci Kanade bodo morali v hotelsko karanteno na lastne stroške

Kanadski premier Justin Trudeau je napovedal ostre ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Potniki v Kanado morajo imeti negativen test za koronavirus, preden se lahko vkrcajo na letalo. Zdaj bodo morali test opraviti tudi takoj ob pristanku na letališču in nato počakati na rezultat v karanteni v enem od odobrenih hotelov na lastne stroške.

Trudeau je dejal, da bo strošek na potnika s tem večji od 2000 dolarjev. S tem je praktično zagotovil, da Kanade nekaj časa ne bo obiskal skoraj nihče več. Tudi po negativnem testu bodo morali potniki iz hotela v karanteno na domu, kjer jih bodo strogo nadzorovali in v primeru kršitev kaznovali. Na koncu bodo morali po desetih dneh opraviti še en test za koronavirus.

Od prihodnjega tedna naprej bodo vsi mednarodni poleti lahko pristajali le na letališčih v Montrealu, Torontu, Calgaryju in Vancouvru. Obvezni testi za koronavirus od prihodnjega tedna naprej veljajo tudi za potnike čez kopensko ali jezersko mejo z ZDA.  Trudeau je do 30. aprila prekinil vse polete med Kanado in Mehiko ter Karibi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  30 .01. 2021 ob  10: 23
tudi tako in drugače bi lahko zaprli meje po celi evropi kot je bilo včasih...ne potrebujemo tujcev