VEČ DESETTISOČGLAVA MNOŽICA PROTESTIRALA KAR SREDI KRIŽIŠČA: "Ljudstvo zahteva samo eno stvar, volitve zdaj!" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Včerajšnji množični protest se tokrat ni odvijal na Trgu republike, temveč na križišču med Celovško, Tivolsko, Bleiweisovo ter Gosposvetsko cesto. Policija je namreč v pripravah na protest ogradila nekatera območja, zato so spremenili lokacijo. Kot nam je sporočila bralka, so morali najprej prositi avtobuse, da se jim umaknejo. "Čigave so ceste? Naše. Kdo jih je plačal? Mi," so vzklikali. Nato so se jim avtobusi umaknili. 

V prestolnici se je na protestu zbrala več desettisočglava množica, ki so jo med drugim nagovorili aktivisti petkovih protestov, predstavniki sindikalnih central in drugi. Izpostavili so pomanjkanje socialnega dialoga in po njihovem mnenju sporne ukrepe in zakone te vlade. Ponovili so zahtevo po odstopu vlade in predčasnih volitvah.

Protest so v protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob robu petkovih kolesarskih protestov, poimenovali Vseslovenska vstaja za predčasne volitve. Shod so v minulih dneh podprli in udeležbo napovedali tudi v petih sindikalnih centralah, nekatere civilne iniciative in družbena gibanja, pa nekateri kulturniki, okoljevarstveniki, akademiki, predstavniki mladih in starejših. Prav tako so proteste podprli v delu opozicijskih strank.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je navedla, da so se za udeležbo odločili, ker "je treba glasno povedati, da pravic delavk in delavcev ne moremo več uveljavljati za pogajalskimi mizami". Po njenih besedah jih namreč oblast ne sliši, ko opozarjajo na pomen socialnega dialoga. "Oblast sliši in vidi samo še sebe. V tej družbi se stališč več z nikomer ne preverja, ne usklajuje in ne upošteva. Napada se civilno družbo, javne institucije, vsakega, ki ima svoje mnenje, tudi sindikate," je navedla Jerkičeva.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je opozoril na odsotnost socialnega dialoga pod trenutno vlado. "Oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na ulice. Dokler nam ne vrne pravice do enakopravnega dialoga, interesi delavk in delavcev ne bodo spoštovani in upoštevani, bomo tudi ostali na ulicah," je napovedal. Kot je dejal, zavračajo represijo nad mediji, ob tem pa izrazil solidarnost z delavci STA, ki se borijo za svoj obstoj.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je spregovoril o predlogu socialne kapice, ki po njegovih besedah ubija solidarnost kot temelj socialne države in človekove pravice do socialne varnosti. Tako ne more biti sprejet brez širokega družbenega konsenza, tega pa ne more biti brez socialnega dialoga, je izpostavil.

Zbrane je med drugim nagovoril tudi predsednik ZRC SAZU Oto Luthar, ki je izpostavil, da so ogroženi svoboda, demokracija, pravni sistem, sonaravni razvoj, pa tudi solidarnost in sočutnost. "Ogrožena je osnovna človečnost," je izpostavil. Zato je pozval, da je treba vztrajati in ostati budni, pri tem paziti, da ne postanejo "vulgarno neotesani in pokvarjeni kot oni".

"Volitve zdaj"

Nika Kovač z Inštituta 8. marec pa je posvarila pred pasivnostjo, ki jo spodbuja strah, tega pa rodi občutek nemoči. Obenem pa je izpostavila, koliko skupnosti se je rodilo v zadnjem letu, od protestniških, do Pravne mreže za demokracijo, skupnosti, ki je podpirala predlog za spremembo predpisov o spolnem nasilju po načelu ja pomeni ja in nenazadnje skupnost, ki se bori za zaščito slovenskih voda in za zaščito narave. "Skupnost, ki je pokazala, da ni moč v parlamentu, moč je v nas, tukaj," je navedla in spomnila na prihajajoči referendum o zakonu o vodah.

Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc je dejala, da se ne dogaja upor le v Ljubljani, pač pa povsod v Sloveniji. Po njenem mnenju je premierja Janeza Janšo strah lastnega ljudstva, ker ve, da nima več večine niti v DZ, ker ve, da 70 odstotkov prebivalstva ne podpira več te vlade. "Danes združeno ljudstvo zahteva samo eno stvar: volitve zdaj," je dejala.

Nekateri udeleženci protesta so bili opremljeni s transparenti, s katerimi so sporočali, da želijo mirno in varno prihodnost, čisto vodo, da zahtevajo demokracijo, vladavino prava in socialni dialog ter svobodno Slovenijo. Mnogi so bili tudi oblečeni v majice, s katerimi so opozarjali na položaj Slovenske tiskovne agencije (STA). Množica je skandirala različna gesla in pozivali k takojšnjim volitvam in k padcu vlade. Na velik aplavz udeležencev je naletela tudi novica, da DZ ni razrešil predsednika DZ.

Množica je poslušala nagovore različnih znanih Slovencev, ki so vsak na svoj način izražali nezadovoljstvo z vlado. Med njimi so bili Jadranka Juras, Andrej Rozman Roza, Zlatan Ćordić Zlatko, Drago Mislej Mef in Boris A. Novak. Po približno treh urah so se protestniki mirno razšli.

Odziv Janše

Premier Janez Janša se je na shod odzval na Twitterju. Zapisal je, da je razširjati covid-19 z množičnimi neprijavljenimi zborovanji ob več kot potrjenih 300 okužbah na dan in v tretji najbolj okuženi regiji v državi, zločin. Dodal je, da je svoboda izražanja in zbiranja ustavna pravica, ki pa se po ustavi lahko tudi omeji z zakonom.

V drugem odzivu je zapisal, da bi koalicija KUL s protesti lahko mirno počakala še mesec dni in na konec epidemije. Zdaj pa "ogrožajo normalno poletje, okrevanje in turistično sezono. Še posebej Ljubljano, ob množični udeležbi pa boste covid-19 spet posejali po celi državi," je še zapisal.

Protest ni bil prijavljen, zato ga je varovala policija, ki pa hujših ukrepov po trenutnih podatkih ni izvedla. Več pojasnil o številu udeležencev in morebitnih ukrepih bo policija posredovala danes dopoldne, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Dogajanje je z vidika spoštovanja predpisov, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa, spremljal tudi zdravstveni inšpektorat. Kljub njihovemu pozivu mnogi protestniki  niso nosili zaščitne maske.

Na včerajšnjih protestih sta Amnesty International Slovenija in Pravna mreža za varstvo demokracije izvajala monitoring. Varuh človekovih pravic s sodelavci pa je obiskal operativno-komunikacijski center policije v Ljubljani, kjer je izvedel nadzor nad delovanjem policije na minulih protestih. Prejel je namreč več pobud z očitki policiji o neenaki obravnavi, čezmerni uporabi sile in neustrezni komunikaciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  29 .05. 2021 ob  16: 09
protislovenske demonstracije ?! mona - njoko
Piero Panin |  29 .05. 2021 ob  14: 24
-1
Brez umetnosti je zivljenje bolj tako~~~,sluzba domou.
Dosadno.
V tem letu smo cakali za gledat karkoli,ni vazno kaj,samo da je,pa makar je policija lovila koga al je prisu resevalec
vseved |  29 .05. 2021 ob  14: 05
-4
Ti mitingi so brez veze. Ulica ne bo zrušila Janše , ki bi še lastno mater prodal, samo da bo predsedoval evropi. Dokler imajo Počivalšek, Tonin, Jelinčič proste roke in delajo kar hočejo, bojo tudi oni držali Janšo na oblasti.
td |  29 .05. 2021 ob  12: 13
@istriano, Bratuškova je reševal kar se je dalo potem ko je bil princ teme na oblasti, nas dobro uničil, klical trojko .... bi lahko naredila kaj več, ampak jo je oblatil propagandni stroj sds, enako Turka da smo dobili potem tega brezvretenčarja za predsednika, ... JJ je uničil desnico in se prodaja kot desnica. Ima vse zasluge, da smo podarili cerkvi, kar jim ne bi smeli nikoli, zato mu ti držijo štango na večini volitev. Kdor nasleda kleru in jj je po mojem ali totalen fanatik ali omejen. Na koncu šteje kateri pol zmaga, razen prvič ni nikoli uspel jj sestavit neko smiselno vlado. Zame najboljša vlada je bila pod LMŠ, kjer pa so jo zminirali politiki, ki so želeli nekaj več in jim je kdo ve kaj jj obljubil. Prodane duše, ki so izgubile naslednje volitve.
Zato ja, vedno ja za volitve ne glede na omejenost naroda.
razumem, da nekdo ne mara levice ampak da voli prav totalen poden ala jj in horde, je pa res beyond me.
tokrat je upanje, da te horde nikoli več ne pridejo na oblast, razdrobljenost glasov pa vsekakor temu prispeva. čeprav dokler se vskladijo kompatibilne stranke, sem ok.
Obala1 |  29 .05. 2021 ob  11: 48
Ne da bodo volitve kaj spremenile In seveda ostali bomo banana republika vendar prav je, da do njih prise ...SDS In Šipi niso na zadnjih volitvah zmagali vendar jim je mandat podelila Barbika ker ni prav ...strinjam se tudi, da je SDS na vseh zadnjih volitvah dobila skoraj enako stevilo glasov ker mi res ni jasno kako In zakaj ....pa, da ne žalim nobenega, kaj moraš imeti v glavi da voliš SDS? Nekdo bi rekel čisto nic vendar to naj presodijo bralci
Istriano |  29 .05. 2021 ob  11: 13
-2
td še vsakokrat so dobro nategnili volivce in jih bodo tudi zdaj (LDS, Zares, Lista Zorana Jankovića, SMC itd.). Kar se pa tiče Janše, šteje rezultat na volitvah, ker so ankete o priljubljenosti politikov prirejene. Na primer "priljubljena" Alenka Bratušek je dobila nekih 1000 glasov in ni bila izvoljena v parlament, zdaj je v parlamentu samo zato, ker je poslanec Kramar umrl in ga je zamenjala. Izredno nepriljubljena politika Janša in Grims, sta pa skupaj dobila približno 12.000 glasov. Nepriljubljeni Janša je bil izvoljen čisto na vseh volitvah z rekordnim številom glasov od leta 1990 do leta 2018. In to razno razni komentatorji pozabljajo. SDS je v zadnjih 20-ih letih vedno volilo četrt volivcev, ki so odšli na volitve ali več. Bodo spremembe s protestiranjem po cestah in križiščih? Ne. Bodo volitve? Da. In potem? Potem bo kot vedno do sedaj. Levi, desni približno fifty fifty vsaka stran, poslanec gor ali dol. Nekaj pa bo popolnoma isto. In to je dejstvo, da smo in ostajamo banana republika.
td |  29 .05. 2021 ob  10: 36
@istirano, ne nujno, tokrat so računam tudi DESUS, SMC, ... volilci spoznali koga so nazadnje volili. Eno je gotovo, ti ne bodo dali glas princu teme. Bistveno drugače je lahko tokrat. Saj ne, da obstajajo idealni politiki, ampak vsi pa le niso totalen poden ala ti iz tokratne vlade.
Istriano |  29 .05. 2021 ob  10: 03
In po volitvah bo kaj? Ista banana republika bo kot do sedaj.