VČERAJŠNJI MOČNEJŠI POTRES POVZROČIL DODATNO ŠKODO: To, da se je zgodil v večernih urah, je ena velika sreča! (FOTO, VIDEO)

Kronika

Nov močan potresni sunek, ki je območje sisaško-moslavške županije stresel v sredo zvečer, je prestrašil prebivalce na območju, na katerem se tla tresejo že deset dni. Nekateri so zato spali v šotorih namesto v svojih stanovanjih. Potres je povzročil dodatno škodo na objektih, ki so bili poškodovani v potresu prejšnji teden.

Žarišče sredinega potresa je bilo pri Petrinji, približno 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. V potresu ni bil poškodovan nihče, a so mnogi v strahu znova zbežali na prosto. Sunek je povzročil dodatno škodo na številnih objektih, ki jih bodo morali strokovnjaki znova pregledati in oceniti dodatno škodo.

Med drugim so manjšo gmotno škodo zabeležili na poslopju policijske postaje v Petrinji, kot tudi na objektu na vhodu v petrinjsko vojašnico. V vojašnici so namestili več sto prebivalcev, ki so ostali brez strehe nad glavo v potresu z magnitudo 6,2, ki je prizadel območje 29. decembra.

V Petrinji izpostavljajo srečno okoliščino, da je sredin potres stresel območje v večernih urah, ko so bila ustavljena dela pri pregledu in sanaciji že prej poškodovanih objektov. Prebivalci vasi ob žarišču potresa so noč preživeli v šotorih, ker so se bali spati v svojih hišah.

Nedaleč Gline so morali ustaviti promet, ker se je ena stanovanjska hiša nagnila in je grozilo, da se bo zrušila na cesto. Iz štaba civilne zaščite so sporočili, da bodo hišo čim prej porušili, da bi zagotovili varnost prometa. Med drugim so zaprli promet tudi v središču Petrinje, da bi zavarovali voznike in mimoidoče pred morebitnim rušenjem že prej v potresu močno poškodovanih objektov.

Sredin potres z magnitudo 5 je bil eden močnejših, ki je stresel območje sisaško-moslavške županije po 28. decembru, ko so se tla prvič močneje stresla na tem območju. Začutili so ga tudi prebivalci v drugih delih Hrvaške, pa tudi v Sloveniji in Bosni in Hercegovini.

Pri Petrinji so se tla stresla tudi danes nekaj po 12. uri. Hrvaška seizmološka služba je sporočila, da je šlo za sunek z magnitudo 3,8, epicenter pa je bil 6 kilometrov od Petrinje. Hrvaški seizmologi so večkrat opozorili, da je v naslednjih mesecih možno pričakovati vrsto potresov na območju sisaško-moslavške županije. Pričakujejo, da bodo nekateri tudi z magnitudo 4 in 5.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija