VČERAJ V IZOLSKI BOLNIŠNICI: O poslovanju, razpisu za direktorja, heliportu in aferi lažne medicinske sestre

Izola

Splošna bolnišnica Izola (SBI) je lani imela za skoraj 53 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa izkazala za skoraj 120.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Bolnišnica, ki je pozitivno poslovala že peto leto zapored, je pri tem ustvarila za skoraj milijon evrov več prihodkov od načrtovanega, presežek pa je bil nekoliko nižji od planiranega.

Bolnišnico v seštevku odhodkov najbolj bremenijo stroški dela, ki predstavljajo več kot polovico vseh stroškov, in prav dodatnim obremenitvam, povezanim z izplačilom plač, regresov in drugih izplačil je direktor SBI Radivoj Nardin na seji sveta zavoda pripisal razlog za nižji presežek od načrtovanega. Ob tem je direktor izpostavil, da so lani dosegli tudi programske cilje, zastala pa ni nobena predvidena naložba. Zgovorno je tudi dejstvo, da je izolska bolnišnica v času, odkar jo vodi Nardin, povečala izveden program in s tem prihodke s 37 milijonov evrov v letu 2013 na sedanjih skoraj 53 milijonov evrov. To so po njegovih besedah dosegli s povečanjem učinkovitosti ob primernem zaposlovanju.

Svet zavoda je ob sprejetju letnega poročila sklenil tudi, da presežek nameni pokrivanju izgub iz prejšnjih let. SBI je sicer v zadnjih petih letih znižal akumulirano izgubo iz 16,5 na 1,7 milijona evrov, obenem pa redno plačuje vse tekoče obveznosti. Nardin pričakuje, da bodo v prihodnjih treh letih, če ne bo prišlo do večjih zunanjih dejavnikov, tudi to izgubo dokončno pokrili, kot to sicer veleva tudi sanacijski načrt.

Nardinu se avgusta izteče štiriletni mandat

Svet zavoda je včeraj med drugim določil, da 19. aprila objavi razpis za delovno mesto direktorja bolnišnice, saj se Nardinu 19. avgusta izteče štiriletni mandat. Rok za prijave bo 30 dni, od kandidatov pa bodo med drugim zahtevali predložitev programa dela. Nardin je ob robu seje povedal, da ima še dovolj časa za razmislek o morebitni kandidaturi, da pa se mora o tem pogovoriti z družino.

Svet SBI je po odhodu predsednika Branka Simonoviča včeraj izmed svojih članov imenoval tudi novo predsednico. To je postala Maja Praček, ki bo funkcijo opravljala do izteka mandata leta 2021.

V petek tehnični prevzem novega heliporta

Nardin je svet zavoda seznanil še z načrtom za vzpostavitev novega hemodializnega centra še v tem letu. S tem bo bolnišnica pridobila dodatnih pet sob za neakutno bolnišnično zdravljenje do 20 bolnikov.

V petek pa bodo v Izoli opravili tehnični prevzem novega heliporta. Nardin računa, da bodo nato do maja pridobili še uporabno in obratovalno dovoljenje. Na novem heliportu bodo lahko pristajali tudi zelo veliki helikopterji, in sicer tudi ponoči ter ob hitrosti vetra do 90 kilometrov na uro. Naložba je vredna okoli 350.000 evrov plus DDV, dobro polovico je bilo evropskih sredstev, preostanek je zagotovila bolnišnica.

Direktor SBI je komentiral tudi afero z razkritjem lažne medicinske sestre oz. zdravnice pripravnice. Ko je bila ženska v Izoli zaposlena kot medicinska sestra, je delala na projektu e-naročanja in je delo opravljala korektno, ni pa bila nikoli v stiku z bolniki, življenje bolnikov pa ni bilo ogroženo, je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija