VAŠ PASJI PRIJATELJ JE LAHKO ZVEZDA: Zabavni in enostavni triki, ki jih morata preizkusiti

Trendi

Triki za kužke so simpatični in imajo za psa celo vrsto psiho-fizičnih koristi. Tako boste svojemu pasjemu prijatelju ponudili umsko in telesno vzpodbudo. Na ta način bo konstruktivno izrazil in uporabil instinkte, krepil veščine in pridobil na samozavesti. Poleg tega bo kuža razvil spretnosti, ki jih še ni osvojil in ki večkrat pridejo prav v vsakdanjem življenju. Med slednje lahko prištejemo na primer samokontrolo in zavedanje lastnega telesa.

Daj mi poljubček

Poljubček je eden najpreprostejših trikov, saj večina kužkov svojo naklonjenost že tako ali tako izkazuje z lizanjem. Naša naloga je, da psa naučimo poljuba na ukaz. Najprej se s priboljški usedemo na tla, da smo pasjemu prijatelju bližje. Ker se psi med seboj razlikujejo, jih lahko na različne načine navdušimo, da bi naredili želeno gesto.

Če pes rad poljublja, je dovolj, da našobimo ustnice. Spet druge bo navdušil zvok cmokanja. Za tiste, ki nikoli ne delijo poljubčkov, pa med zobe damo priboljšek, ali si na lice namažemo okusni namaz, pri čemer moramo biti previdni, da je pes pri opravljanju trika dovolj umirjen, da nas po nesreči ne uščipne v ustnico.

Ko se kuža s smrčkom ali jezikom, odvisno od želenega rezultata, dotakne naših ustnic oziroma lica, uporabimo kliker in kliknemo. Klik je neponovljiv zvok, ki ga pes ne sliši ob nobeni drugi priložnosti, poleg tega zveni vedno enako, zato je z njim učenje mnogo lažje. Nato psa pohvalimo in nagradimo.

Vajo ponavljamo, dokler pes sam ne ponuja želenega vedenja. Če se naš kuža uvršča v tretjo skupino, ki ne delijo radi poljubčkov, moramo postopoma zmanjševati količino namaza oziroma velikost priboljška. Ukazu lahko začnemo dodajati besedno povelje, na primer: "Daj mi poljubček", lahko pa se odločimo za nebesedna povelja, kot so cmokanje z ustnicami, našobljene ustnice, kazanje s prstom na lice …

Naredi preval

Pričnite tako, da vaš pes leži na boku. Priboljšek približajte njegovemu gobčku in ko ga opazi, umaknite hrano stran od njegovega gobca. Premikajte priboljšek preko njegovih prednjih nog na drugo stran telesa in tako bo začel premikati glavo v to smer.

Ko se kuža popolnoma obrne, mu dajte priboljšek in ga pohvalite. Vajo boste morali večkrat ponoviti, dokler se ne nauči, da je preval nekaj, kar želite, da naredi in za kar bo dobil nagrado. Za uspešen preval tudi ne varčujte s pohvalo.

Poberi igračko

Na tla postavite določeno stvar, ki jo tudi sicer pes že rad nosi okoli, na primer njegovo najljubšo igračko. Najprej nagrajujte samo pogled proti igrački, po nekaj treningih premik proti igrački, nato sklanjanje glave proti igrački, dotikanje igračke z gobčkom in na koncu pobiranje igračke s tal.

Ko pes že dobro pobira igračko s tal, enak proces ponovite še z drugimi predmeti. Za začetek uporabite mehkejše, ki so bolj prijetni za pasji gobec, nato lahko čedalje trše.

Odkimavanje in prikimavanje

Trik prikimavanja in odkimavanja je zelo zabaven in sproščen ukaz za zabavo družine ali mimoidočih. Uporabili ga boste kot pasji odgovor na vaša vprašanja, na primer "Si kaj moj?", "Si bil poreden?". Za ta trik potrebujemo 100 odstotno pasjo pozornost, priboljške in kliker.

S priboljškom zvabimo psa v sedeči položaj in sedemo k njemu. Na prvi stopnji bomo psa naučili odkimavati, na primer na vprašanje "Si bil poreden?". Priboljšek vzamemo v desno roko in ga psu pomolimo pred nos. Nato ga za dva do tri centimetre premaknemo levo od njegovega nosu. Če pes s smrčkom sledi priboljšku, kliknemo, ga pohvalimo in nagradimo. Pri postopku učenja mora biti pes v sedečem položaju, zato mu ne pustite, da vstaja. Ko bo znal dobro izvajati trik na besedo, mu lahko prej ukažemo, da sede.

S priboljškom ga postopoma zvabimo v celotni gib odkimavanja, torej od leve proti desni in nazaj. Za dobro opravljeno delo ga vsakič pohvalimo in nagradimo. Iste gibe vadimo še brez priboljška. Če bo pasji pogled sledil poti, ki jo opravlja naša roka, ga pohvalimo in nagradimo. Do psa ne smemo biti preveč zahtevni, saj takšna gesta zanj ni naravna in bo potreboval kar nekaj časa, da se bo navadil odkimavati.

Ukaz uporabimo šele, ko bo pes sam ponudil želeno vedenje. Najprej ukaz začnemo uporabljati samo kot besedo, na primer "poreden". Z vajo postopoma zmanjšujemo gesto, ki jo delamo z roko. Ko bo pes odkimaval na besedo "poreden", ne da bi pri tem uporabljali gesto z rokami, smo skupaj pripravljeni na prvo vprašanje "Si bil poreden?".

Enako velja pri učenju prikimavanja, le da roko premikamo gor in dol. Ko bomo uporabili novo besedo za učenje, se lahko pes zmede, zato moramo biti pripravljeni, da stopimo korak nazaj ter ponovimo dozdajšnje znanje in vse postopke učenja.

Prosi

Trik "prosi" je zabaven trikec, pri čemer pes v sedečem položaju dvigne sprednji dve tački, zadek pa ima še zmeraj na tleh. Vaditi pričnemo v mirnem okolju brez motenj. Pri učenju moramo imeti 100 odstotno pasjo pozornost. Ko kuža sedi, ga s priboljškom premamimo, da dvigne glavo in se s sprednjimi tačkami nasloni na našo roko. V trenutku, ko se pes uspešno dvigne za priboljškom v sedečem položaju, kliknemo in ga nagradimo.

Paziti moramo, da kliknemo res v pravem trenutku. Pri manjših psih je namreč velikokrat težava, da pes skoči na priboljšek. Če pes poskoči v zrak, ne klikamo in ga ne nagrajujemo. Poskusimo tako, da roko premikamo počasneje in morda nekoliko nižje. Pri velikih psih pa je velikokrat problem ravnotežje, zato je potrebno nekoliko več vztrajnosti in vaje.

Ko pes osvoji dvig tačk v sedečem položaju in se navadi držati ravnotežja, se počasi začnemo odmikati vstran, tako da se s tačkami več ne more nasloniti na našo roko. Ko kliknemo za pravilno izveden trik, mu priboljšek vržemo, tako da ga gre pes iskat, kasneje pa lahko sam ponudi želeno vedenje. Večina psov kar hitro ugotovi, zakaj točno dobijo priboljšek, zato želeno vedenje začnejo ponujati sami od sebe, brez vodenja s priboljški.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  20 .06. 2021 ob  11: 55
Vse mi je ful simpatično samo poljubčki mi pa res ne grejo. Vidiš psa ki med sprehodom povoha vsako scanino in vsak iztrebek in potem si z lastnikom z jezikom izmenjujeta bakterije... Fuj! Tudi hrani se pes s pasjo hrano zunaj pa najde še kakšno odvrženo kost in jo pridno grizlja potem si pa z lastnikom izmenjata slino. Fuj! Ene meje vseeno morajo bit.