VAS JE PREMIK URE VRGEL IZ RAVNOVESJA? Tako boste telo najhitreje navadili na nov bioritem

Trendi

Ponoči smo premaknili urine kazalce za eno uro naprej. Vas je to vrglo iz vašega bioritma? Kako si pomagati? Kadar ste budni, se čim bolj izpostavljajte soncu, ko je temno, pa se izogibajte močni svetlobi. Pred spanjem ne glejte v zaslon in si raje privoščite sproščujočo kopel ali pojdite pod tuš. Ne jejte nekaj ur preden se uležete v posteljo, saj boste tako boljše spali. Telo namreč ne bo obremenjeno s prebavljanjem hrane, kar bo prispevalo k bolj kakovostnemu spancu.

Strokovnjaki priporočajo, da popoldne malo zadremate. Priporočljivo bi se bilo izogibati situacijam, zaradi katerih lahko postanete živčni. Zmanjšanje ravni stresa bo blagodejno vplivalo na vaše počutje.

V nekaj dneh pred in po premiku urinih kazalcev je priporočljivo zmanjšati vnos kave in število pokajenih cigaret. V jedilnik pa je dobro vključiti več sadja in zelenjave. Hrana, bogata z minerali, pripomore k vzpostavljanju ravnovesja.

Postopoma se navajajte na nov bioritem

Pojdite spat 15 minut prej in se zbudite do 15 minut pred budilko. Za normalno fizično in mentalno delovanje odrasli potrebujejo vsaj sedem ur spanja.

Priporočljivo je, da zadnji obrok zaužijete nekaj ur pred spanjem. Strokovnjaki priporočajo, da si pred spanjem privoščite telovadbo nizke intenzivnosti, si pripravite toplo kopel ali greste pod tuš, uporabite čepke za ušesa in spalno masko za oči. Dobro je, da greste spat in se zbudite vsak dan ob istem času.

Izkoristite pomoč iz narave

Pripravite si češnjev sok, ki je bogat z melatoninom in je zato odlična izbira za boljši spanec. Dobra izbira je tudi skodelica toplega mleka z medom. Vonji sivke, baldrijana, vanilije ali kamilice pomagajo lajšati občutke tesnobe in nemira ter preprečujejo, lajšajo ali odpravljajo težave z nespečnostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija