VARNA POT V ŠOLO Z INOVATIVNIMI 3D ZEBRAMI: Katere obalne občine jih nameravajo umestiti na svoje ceste?

Koper

Ob začetku novega šolskega leta se je nekaj slovenskih občin že odločilo pridružiti iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa. Na inovativen način bodo tako še dodatno poskrbeti za varnost najranljivejših v prometu. 3D zebre sta na svoja cestišča že umestili občini Ptuj in Velenje. Ali kaj podobnega načrtujejo tudi obalne občine?

V Ankaranu o umeščanju 3D zeber še niso razmišljali, saj teh ni zabeleženih v uradnem pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. "Vsekakor bi bila v primeru uvedbe tega elementa najbolj smiselna umestitev v območja ob šolah, vrtcih in ostalih območjih umirjenega prometa," odgovarjajo na vprašanje, kam bi jih umestili, če bi se zanje odločili. Trenutno za prometno varnost najranljivejših skrbijo s pomočjo predpisane prometne signalizacije. Ankaranska občina je v okolici šole in vrtca pred letošnjim začetkom šolskega leta na prometne znake dodatno postavila nove odsevne valje v modro-beli barvi. "Nadgradnja zagotavlja še boljšo vidnost ter vizualno povečuje opozorilno funkcijo prometnih znakov," še dodajajo.

Izolska občina redno spremlja najnovejše trende na področju varnosti v cestnem prometu. Tako so bili s predlogi 3D prehodov za pešce seznanjeni že leta 2019, zanje pa se takrat niso odločili predvsem zaradi nezadostnih znanstveno poglobljenih analiz. "O tovrstnem ukrepu smo razmišljali, vendar takrat o učinkih 3D prehodov ni bilo znanstveno poglobljene analize. Hkrati nam je proizvajalec barv za 3D talne označbe priznal, da ima tak prehod lahko tudi negativne vplive na varnost, predvsem z vidika nenadnega zaviranja (ko se vozniki ustrašijo neznanega, "lebdečega" 3D prehoda za pešce), kar lahko privede do naleta vozil in posledično tudi nenadnega trčenja prvega vozila v pešca, ki prečka pot. Prav tako 3D talne označbe niso dovoljenje s pravilnikom s področja prometne signalizacije," so povedali o morebitnih prehodih. V preteklih letih so se tako raje odločili za alternativo in prebarvali problematične prehode za pešce na modri ploskvi z nedrsečo debeloslojno barvo, ki je vidna tudi ponoči.

????[VARNO S 3D ZEBRO] Mestna občina Ptuj je ena izmed prvih, ki se je pridružila iniciativi za ozaveščanje o varnosti...

Objavil/a Mestna občina Ptuj dne Sreda, 25. avgust 2021

"Letos načrtujemo nabavo treh novih prikazovalnikov hitrosti, katerih meritve se lahko preverja tudi preko spleta, saj se je ta ukrep (poleg fizičnih) pokazal kot najprimernejši za umiritev prometa," pojasnjujejo na izolski občini. Prav tako načrtujejo postopno opremljanje šolskih avtobusnih postajališč s posebnimi označbami BUSko; najnovejšim sistemom na področju opozorilno-prometne signalizacije. "Njegov glavni namen je z izgledom pritegniti voznikovo pozornost ter ga na ta način opozoriti na prisotnost otrok na cesti in vplivati na način vožnje, kar je skladno tudi s smernicami Ministrstva za infrastrukturo RS," o inovativnih načinih za skrb za najmlajše v prometu še dodajajo v Izoli.

V Piranu pa o umestitvi inovativnih 3D zeber že razmišljajo, vstopili so tudi že v kontakt z izvajalci. "Tudi na Občini Piran tako kot v nekaterih drugih slovenskih občinah razmišljamo, da bi nekaj inovativnih 3D prehodov za pešce umestili tudi na občinskih cestah," so pojasnili. Vseeno pa tudi na piranski občini opozarjajo, da 3D prehodov za pešce še ni omenjenih v Pravilniku o prometni signalizaciji in opremi na cestah. "Čeprav gre pri t. i. 3D prehodih za pešce za inovativno in medijsko privlačno rešitev, katero podpiramo in pozdravljamo, bi radi poudarili, da veljavni pravilnik 3D prehoda za pešce še ne pozna," so glede 3D zeber tudi oni nekoliko skeptični. 

Na prvi šolski dan smo predstavili inovativni projekt 3D-zebra na Rudarski cesti pri Upravni enoti Velenje. Čez 3D-zebro so se sprehodili partnerji projekta: direktor občinske uprave mag. Iztok Mori, predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi zavarovalnice Generali Svetlana Almaš, direktorica prodaje zavarovalnice Generali Ivana Vrviščar, Levček, maskota Zavarovalnice Generali in učenci OŠ Gustava Šiliha. Projekt 3D-zeber je nastal na pobudo zavarovalnice Generali, s podporo Zavoda Varna pot in v sodelovanju z Mestno občino Velenje, ki se je kot prva občina v Sloveniji pridružila iniciativi umeščanja 3D-zeber na območjih umirjenega prometa. Trenutno sta v Velenju zarisani dve zebri; na Rudarski cesti pri Upravni enoti Velenje in na pešpoti ob Šolskem centru Velenje in OŠ Gustava Šiliha. Glavni namen projekta je, da k bolj umirjenemu prometu in večji pozornosti voznikov na najranljivejše udeležence v prometu prispevamo na inovativen način, s 3D-zebrami. Na prvi šolski dan bo na novo pridobitev v Velenju opozarjal tudi Levček, maskota Generali zavarovalnice, ki bo delil kresničke, in Trkajeva pesem 'Varno ma vedno prov'. Raperjeva pesem, ki je tudi himna projekta, nas bo na začetku šolskega leta spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Ne pozabite: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat".

Objavil/a Mestna občina Velenje dne Sreda, 01. september 2021

3D zebro že imajo v Velenju in na Ptuju. 

3D prehode za pešce je smiselno umestiti na tistih območjih, kjer je velika gostota pešcev, predvsem otrok kot najbolj ranljive skupine udeležencev v cestnem prometu. "To je predvsem na območju šolskih poti, okoli šol in vrtcev. V prvi fazi bi radi enega zarisali na območju OŠ in vrtca v Luciji ter na območju OŠ Sečovlje," so o lokacijah, kjer naj bi zebre umestili, povedali na občini. 

Varnost na območjih mirnega prometa sicer zagotavljajo predvsem s preventivnimi merilci "Vi vozite". "V letošnjem letu smo na novo postavili štiri preventivne merilce hitrosti, in sicer na občinski cesti v središču Strunjana, v središču Padne, v središču Lucije in na območju Belega Križa v Portorožu," še dodajajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  03 .09. 2021 ob  14: 01
V Kopru bi lahko (morali) zamenjati kocke ne prehodih, ker so neposrečene in nevarne!