VAM NI VSEENO ZA PRIHODNOST? Vabljeni na okroglo mizo v Pretorsko palačo

Koper

Znanost je bila in bo gonilo napredka v človeški družbi. Toda živimo v času, ko so znanstvena dognanja spregledana ali jih preglasijo interesi trga in kapitala. Hkrati se razmere za raziskovalno delo v Sloveniji že nekaj let izrazito slabšajo.

Pomanjkanje dolgoročne vizije razvoja znanosti, podporne zakonodaje ter vse večja odvisnost od pridobivanja tržnih virov za osnovno raziskovalno delo so raziskovalke in raziskovalce prvič pognale na ceste aprila 2017, ko se je po vzoru globalnega March for Science tudi pri nas oblikoval Shod za znanost. Raziskovalke in raziskovalci se pod okriljem Shoda za znanost zavzemajo za avtonomijo raziskovalnega dela in znanosti, za transparentno in stabilno financiranje raziskovalnega dela ter za povečanje deleža financiranja iz proračuna RS na 1 % BDP – s slabimi 0,4 % smo trenutno povsem na repu EU.

Dodaten izziv v slovenskem prostoru je, kako uravnotežiti razvoj znanosti med osrednjo Slovenijo in ostalimi regijami. Brez znanosti ni prihodnosti in edina pot Slovenije v gospodarsko rast je v tesnem povezovanju in prepletu znanstveno raziskovalnega dela in gospodarstva. Znanost in načrti za izboljšanje njenega položaja morajo zato biti sestavni del vseh nadaljnjih razvojnih dokumentov in strategij, biti morajo del programa vseh političnih strank in strateških teles.

Po več dogodkih, ki so jih v ta namen organizirali v prestolnici, so se odločili, da vidik te problematike in možne rešitve za nastalo situacijo predstavijo tudi na regijski ravni, je v imenu organizatorjev zapisal direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper prof. dr. Rado Pišot. V ta namen vas vabijo na okroglo mizo z naslovom ZA ZNANOST * ZA SONARAVNI RAZVOJ * ZA NOVE PRILOŽNOSTI, ki bo potekala v sredo, 16. januarja, ob 11.00. uri v Pretorski palači na Titovem trgu v Kopru.

Rado Pišot

Na okrogli mizi želijo skupaj z vami premisliti zatečeno stanje v slovenski znanosti in poiskati rešitve in smernice, da bi bila znanost tudi v Sloveniji v 21. stoletju ena ključnih dejavnosti zagotavljanja razvoja in blagostanja. Brez ustreznih vlaganj, razvoja raziskovalne infrastrukture ter sodobne in razvojno naravnane administrativne organiziranosti – novega zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti – bo namreč to nemogoče doseči, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Organizatorji dogodka so KOSRIS - koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Shod za znanost in Znanstveno-raziskovalno središče Koper. Uvodna izhodišča bodo podali: prof. dr. Oto LutharShod za znanost, prof. dr. Sonja LukanovićKOSRIS, prof. dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, ter dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I. Moderator okrogle mize bo prof. dr. Rado Pišot.

Jernej Pikalo

Na okroglo mizo so vabljeni tudi nekateri poslanci Državnega zbora RS, ki bodo podali svoje poglede na obravnavano problematiko. Na dogodku bodo prisotni tudi ostali direktorji javnih raziskovalnih zavodov, predstavniki univerz in drugih raziskovalnih organizacij Slovenije.

"Če vam ni vseeno za prihodnost, vam ne more biti vseeno za položaj znanosti v Sloveniji. Znanost je prihodnost! Vljudno vabljeni!" so še zapisali organizatorji.

Deli novico: