VALON HOXHAJ, VODJA KOBER, OBTOŽIL ZNANA KOPRSKA KRIMINALISTA: "Oni nadzorujejo preprodajo drog na Obali, ponudili so mi sodelovanje" (VIDEO)

Kronika

Pisal se je oktober 2016, ko so na Obali vsi govorili o filmski policijski akciji, v kateri so policisti z vrsto aretacij razbili kriminalno združbo, znano pod imenom Kobra. Sestavljali naj bi jo člani izolske družine Hoxhaj. Domnevni vodja Valon Hoxhaj je bil dve leti kasneje zaradi preprodaje drog in prevozov ilegalnih migrantov obsojen na devet let in 10 mesecev zaporne kazni. Po petih letih v zaporu pa je v javnost vrgel pravo bombo. V intervjuju za Top TV Slovenija je nekatere izmed koprskih policistov jasno in glasno obtožil preprodaje drog.

Valon Hoxhaj

Valon Hoxhay je v intervjuju razkril, da naj bi mu leta 2010 kriminalista Matjaž Hrovatin in Dean Jurič, ki je bil tedaj šef koprskih kriminalistov, ponudila sodelovanje. Hotela naj bi, da Hoxhay zanje "prodaja njihovo robo, da vodi njihove posle". "Ne namigujem tega, to trdim!" je Hoxay odgovoril na novinarjevo vprašanje, ali prav razume njegove besede in nadaljeval, da je policista zavrnil, ker ima svoj kodeks, svoj krog in ker ne sedi na dveh stolih. Zato naj bi mu Hrovatin grozil, da, če ne bo sodeloval z njimi, bo njega in vso njegovo družino spravil v zapor. Nekaj let kasneje naj bi grožnjo tudi uresničil. Ravno Matjaž Hrovatin je namreč vodil operativno akcijo proti Kobram leta 2016.

Po Hoxajevih besedah naj bi koprska policija – glavni naj bi bil Hrovatin, za njim pa naj bi stal Jurič – nadzirala preprodajo droge na Obali"Vsi na Obali vejo, da oni nadzirajo drogo, a si ne upajo povedati na glas. Kdor je bil njim konkurenca in ni hotel z njimi sodelovati, je zdaj v zaporu. Če bi pristal na njihove pogoje, bi bil danes milijonar, ne zapornik," trdi Hoxhaj, ki je za zapahi na Dobu že pet let. Kot še pravi, so njemu in njegovi družini past nastavili ravno policisti, ki so se jih hoteli znebiti.

Heroin, zasežen v Luki Koper

Kot je dejal, naj bi večina droge prihajala čez Luko Koper, vse pa naj bi nadzorovala policija. Ob tem je dal še primer: "Se spomnite rekordnega zasega heroina v Luki Koper? Takrat je zmanjkalo 70 kilogramov heroina. Dva kriminalista, ne bom povedal imen, sta drogo preprodajala v Italiji, kjer so ju dobili. Analiza je pokazala, da gre za isti heroin, ki je bil zasežen v Luki Koper."

Še en dokaz, da naj bi se nekateri koprski policisti ukvarjajo z drogo, Hohxaj vidi v aretaciji kriminalista Matjaža Hrovatina zaradi neupravičene proizvodnje in preprodaje konoplje. Kot so poročali mediji, naj bi mu zasegli osem precej visokih sadik in približno dva kilograma že posušene konoplje. Hrovatin, ki je tedaj bil vodja skupine, ki se ukvarja predvsem z odkrivanjem in preprečevanjem preprodaje prepovedanih drog, se je izgovarjal, da naj bi jo gojil za hudo bolnega očeta, a je zaradi incidenta izgubil službo na policiji.

Dean Jurič

Za drugega člana koprske policije, ki naj bi Hoxhaju ponudil sodelovanje, Deana Juriča, dolgoletnega šefa koprskih kriminalistov, ki so ga nedavno premestili v vodstvo Avtocestne policije, pa Hoxhaj trdi, da so pri njem v eni od hišnih preiskav leta 2012 zasegli pištolo, ki naj bi jo ravno on zasegel med hišno preiskavo pri nekem preprodajalcu mamil, sicer prijatelju Hoxhaja. Jurič naj bi preprodajalcu, tako Hoxhaj, ponudil amnestijo, če bi na sodišču potrdil, da pištola ni njegova in ga s tem opral krivde.

Ob tem Hoxhaj poudarja, da se ne izgovarja, da priznava, da je "umazan", a "sem isto umazan kot oni" (op. a. omenjeni policisti). Zaradi tega, ker je zavrnil njihovo domnevno ponudbo o sodelovanju, torej, da bi zanje preprodajal drogo, naj bi ga vzeli na piko – posledica je bila filmska aretacija njega in njegovih družinskih članov.

Hude obtožbe tudi na račun tožilstva

Valon je v intervjuju navrgel hude obtožbe tudi na račun koprskega tožilstva. Slednje naj bi mu ponudilo kupčijo, kot denimo milejšo zaporno kazen oziroma nekatere ugodnosti, če bi "potunkal" znano koprsko družino Guberac. Natančneje, izjaviti naj bi moral, da ga je Ante Guberac pri njegovih umazanih poslih financiral, njegov sin Ivica Guberac pa naj bi zanj hranil drogo. Slednjega je tožilstvo sicer res obtožilo sodelovanja v kriminalni združbi, a ga je sodišče teh obtožb oprostilo.  

"V primeru, da bi bil jaz pokvarjen ali bi se ustrašil in rekel ja, bi nedolžni ljudje danes sedeli, jaz pa bi imel milejšo kazen. Tožilka je od mene hotela, da rečem, da me je Ante Guberac financiral, a v resnici mi je pomagal, še dandanes sem mu dolžen ta denar. Zakaj bi obtožil Ivico? Vsi vejo, da je on športnik, da v življenju ni imel problemov z zakonom," je dejal Hoxhaj, ki domnevne ponudbe tožilstva ni sprejel.

Prepričan je, da je za domnevno skorumpiranimi policisti stal nekdo iz prejšnje vlade. Ob tem še dodaja, da ne pravi, da so vsi policisti slabi: "Imamo dobro policijo, ampak vmes so pokvarjeni – Hrovatin, Jurič in še par njihovih."

Na kontroverzni intervju se je na Twitterju odzval tudi notranji minister Aleš Hojs: "Po ogledu intervjuja z Valonom Hoxhajem čakam na odziv Aleksandra Jevška iz stranke SD in Miroslava Žaberla. Pred tedni sta močno stopila v bran v intervjuju omenjenim kriminalistom." Mi pa smo se glede resnih obtožb obrnili tudi na Policijsko upravo Koper. 

Odgovorili so nam z Generalne policijske uprave, kjer pravijo, da so z objavljenim posnetkom seznanjeni. Tako kot v vseh podobnih primerih pisanj o določenih nepravilnostih v policiji so uvedli notranjevarnostni postopek, so zapisali.

"Potrebno je jasno poudariti, da policija vsako tovrstno prijavo jemlje resno. Policisti Sektorja za notranje preiskave in integriteto na Generalni policijski upravi v takšnih primerih vedno izvajajo notranjevarnostni postopek na podlagi Pravilnika o notranji varnosti v policiji. V primeru, da bi ugotovili sum kaznivega dejanja, pa bi takoj o tem tudi obvestili Specializirano državno tožilstvo, ki je pristojno za preiskavo kaznivih dejanj, katerih so osumljeni policisti," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi, kjer so še dodali, da premestitev uslužbenca v Upravo avtocestne policije s tem ni povezana.

Jurič obtožbe ostro zavrača

Na Hoxhajeve besede se je odzval tudi Dean Jurič. Njegov odziv v nadaljevanju objavljamo v celoti:

"V policiji opravljam delo 35 let, vse od svojega 17 leta starosti. V svoji dolgoletni karieri sem videl, doživel, občutil in slišal že marsikaj, skupka toliko laži in neumnosti izjavljenih v intervjuju med gospodom Hoxhajem in gospodom Voduškom, pa še ne. Običajno, ko je kakšen pravi novinar prejel informacijo, ki se je nanašala name osebno, si je pri meni pridobil tudi kakšen odziv ali pojasnilo. V tokratnem intervjuju pa ne. Gospod Vodušek je posnel izjave zapornika, posneti intervju "prilepil" na splet na Youtube in na tak način zlil "gnojnico" name. Razlog takšnega postopanja pozna samo on in morebiti še kdo, ki ga je k temu napeljal.

Gospoda Hoxhaja v svojem življenju še nikoli videl nisem (op. vsaj zavedno ne), vem pa, da je bil s strani mojih sodelavcev iz kriminalistične policije iz Kopra, obravnavan nekje konec leta 2016 v kriminalni združbi najmanj 18 osumljencev, zoper katere so bile podane številne kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj s področja zlorabe drog, nedovoljenega prometa z orožjem, izsiljevanja in sprovajanja ilegalnih migrantov preko meja Slovenije.

Gospod Hoxhaj v intervjuju navaja, da naj bi v neki hišni preiskavi jaz zasegel in si kasneje prisvojil strelno orožje, kasneje pa naj bi mi to orožje zasegli na hišni preiskavi. Naj seznanim, da Jurič Dean nikoli v življenju ni nikomur nič ukradel, nikoli ni bil deležen hišne preiskave, še manj pa je pri Jurič Deanu kdorkoli in kadarkoli zasegel orožje. Očitno so izjave gospoda Hoxhaja plod njegove domišljije ali zgolj želje po maščevanju kriminalistu, katerega krivi svoje aretacije, obsodbe in dolgoletnega prestajanja zaporne kazni.

Iz izjav gospoda Hoxhaja v intervjuju izhaja, da je o domnevnih nezakonitostih storjenih z moje strani, poskušal prepričati že sodstvo in tožilstvo, ki je vodilo oz. sodelovalo v kazenskem procesu vodenem zoper njega. Tako sodstvo kot tožilstvo naj ga ne bi uslišalo in zgolj prezrlo njegove izjave in dokaze, ki naj bi obremenile mene in enega mojih bivših sodelavcev. Z namenom, da omogočim gospodu Hoxhaju drugo možnost, da v miru pojasni in predloži svoje dokaze o moji vpletenosti v huda kazniva dejanja, katerih me bremeni, bom na pristojna sodišča in tožilstva v Sloveniji zoper njega vložil ustrezne kazenske ovadbe in civilne tožbe in mu tako omogočil, da ponovno predloži te silne dokaze, s katerimi me obremenjuje.

V intervjuju gospoda Hoxhaja nisem mogel preslišati njegovega večkratnega poudarjanja, da sem imel med politiki v bivši vladi (op. s poudarkom na bivši!) nekoga, ki naj bi skrbel za to, da se mi pri izvrševanju hudih kaznivih dejanj nič ni zgodilo in sem bil tako "politično" zaščiten. Ponavljanje o mojem skrivnostnem zaščitniku v bivši vladi me navdaja z občutkom, da ta intervju in izjave gospoda Hoxhaja niso zrasle na njegovem "zeljniku", temveč, da se nekdo skriva v ozadju, usmerja gospoda Hoxhaja in ga izroča v milost ali nemilost vseh sodnih postopkov, ki jih bo deležen v prihodnje zaradi svojih nepremišljenih izjav. In zakaj? Da se me v javnosti in policiji očrni, diskreditira in odstrani iz položajev, kjer bi lahko komu, ki si zasluži, škodil.

Tudi Jurič Dean kot Hoxhaj Valon nikoli ni in ne bo sedel na "dveh stolicah". Edina razlika med menoj in imenovanim zapornikom je, da najini dve "stolici" nista isti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  26 .05. 2021 ob  19: 21
-1
ManofMerd: zakaj ti lahko pišeš neumnosti ?
ManofSteel |  26 .05. 2021 ob  10: 21
-4
@ojoj pol pa ne piši neumnosti...simple." stroka" na forumih pozna in ve vse...
ManofSteel |  26 .05. 2021 ob  10: 20
-6
@kris da te vidim na štiri oči...verjamem, da vi tekel in scal v istem.času. klošaru jedan našmrkan ti je foter...who da fak 'r you ?
Kris |  25 .05. 2021 ob  16: 04
13
MANOFSTEEL pa ti si res nek psihopat! Pazi to "Platičeš ti meni" hahaha ti to Matjažu hahaha pa ajde pridi mislim da on to komaj čaka. Si glup ko K.... kakšna Pošta SLO? Si se preveč našmrkal pa sploh neveš kaj pišeš! Da nisi tak seronja bi se javno izpostavu pa da te vidim potem PI....AAAAAAA
ojoj |  25 .05. 2021 ob  15: 55
@ManofSteel, kaj je @Občan napisal narobe, da si ga ozmerjal z bedakom? Kakšen je to nivo komuniciranja? Če ne pozna ozadja še ni bedak, ne?
Kot berem si na tekočem, glede te zadeve. Normalno je, da jludje z malo višjim IQ razmišljajo zakaj se je odločil to zgodbo javno obelodaniti in kakšen je motiv ali interes. To bo pokazal čas. Vsak naj odgovarja za svoja dejanja in kjer je dim je tudi igenj. In umiri malo retoriko, ker nisi ne edini in ne najpametnejsi na planetu in nauči se kakšna je razlika med monologom in dialogom, pa lep dan se naprej ti želim.
Silvana63 |  25 .05. 2021 ob  14: 14
Kaj če bi ta tipo povedal še kaj o sodelovanju z "ministrantom" Hojsem? Če navadni policisti sodelujejo s kriminalci, bi bilo zelo zelo zanimivo slišat kako in koliko so šele vpleteni ministri in vrh policije s kriminalci. Hojsek, ki še odstopit ne zna, se pa repenči!
bubobubo |  25 .05. 2021 ob  14: 04
če malo razmisliš, bi skoraj verjel temu tipu kar razlaga, vsepovsod so skorumpirani in pokvarjeni policaji, ki se skrivajo za zakoni in imajo moč, zakaj bi bila obala izjema
ManofSteel |  25 .05. 2021 ob  12: 42
-22
@občan se je oglasil...klasika za nekoga, ko komentira čeprav niti ne prebere članka. In taki še mislijo, da njihov mnenje šteje...majstore ti v življenju nisi videl ravega narkodilerja kaj šele skorumpiranega policista. Bedak na kubik. Valon je vedno pljuval po konkurenci in nikolini delal za druge...priznal je vse. Kaj ti ni jasnojQuery1123007308515100925184_1621939162622?? Faking retard
Občan |  25 .05. 2021 ob  12: 30
28
V Sloveniji se spet igramo neko novinarstvo v stilu, da nekoga snemamo kako poka gluposti, nato pa posnetek objavimo. Kje je kritično novinarstvo, kje so vprašanja, kje so dokazi, potrditev nekih obtožb itd.

Vsak polpismen opravilno sposoben človek bi temu Pablotu (priimka Escobar si ne zasluži) postavil nekaj vprašanj:

1. Če sta kriminalista del neke ogranizirane kriminalne skupine, ki obvladuje posel z drogo, zakaj Pablo z njimi obračunava preko medijev? Osebno prvič slišim za to, da kriminalci pljuvajo drug čez drugega preko intervujev - zadeva je banalna...

2. Če je bil Pablo po krivem zaprt, ali je skupek vsega maščevanja krivcem TV interju? O albancih in njihovih pravilih oziroma kodeksu, kot mu pravi Pablo, je prebrati in slišati ogromno, TV intervjujev v kodeksih ni zaslediti...

3. Kakšen interes ima Pablo pri vsem skupaj oziroma kaj ima Pablo od tega, da očrni kriminalista?

Ne zagovarjam kriminalistov, ker ne poznam ozadja, vendar se mi zdi zgodba za lase prevlečena... Več kot očitno se gre za diskreditacijo ljudi, kateri so enega kriminalca spravili v zapor in jo te to. Nič več in nič manj... vsakega novinarja, ki ta intervju objavi brez kritičnega premisleka ali vsaj poskusi potrditi zgodbo, pa ga jaz ne bi označil za novinarja.
ManofSteel |  25 .05. 2021 ob  10: 54
-4
Znimivo je tudi to, da pošta Slovenije zaposluje nekdanje policiste danes narkodilerlerje ...kaj to ste mu dali da nepopaženo prevaža drogo...jQuery1123007097793168323996_1621932708006??
ManofSteel |  25 .05. 2021 ob  10: 49
-12
SDS DO GROBA!!!!
ManofSteel |  25 .05. 2021 ob  10: 47
-6
Ko je neumen narod prepričan, da so v polociji pošteni kriminalisti...Matjaž je zelo pošten....hahahaha...tisti, ki poznamo situacijo nam ni nič novega tukaj...leta nazaj kaj je bilo malo kriminalistov vpletenih v preprodajo drog...jQuery112306943171559167498_1621931763233? Kdo od njih sedi v zaporu?????????????? Niti eden!!!!! Vsi skorumpirani pandurji bodo plačali....kad tad! Nobeden na brani Valona...ali ga zagovarja, kar to ne mmpoemni, da ne govori resnice. Samo se spominjam, ko je Matjaž označil človeka v računalnik brez enegandokaza, da preprodaja drogo...kaj je Matjažek a se je obrnila situacija haaaaaaa hahahaha...platičeš ti meni in vsi tvoji skurumpirani pajdaši...mamicu vam do skorumpiranega sodstva in tožilstva vas.bomo zrušili!!!! V 8menu LJUDSTVA. Kje je Semla Bobera in njen jebač tožilec...kje je sodnica Benčičeva????? Vsi pridno delajo na sodiščih kajne....
1