VAJETI LEVICE V ROKE VREČKO ALI KORDIŠU? Odločil bo svet stranke, Mesec se za ponovno kandidaturo ni odločil

Slovenija

Člani sveta Levice se bodo slabe tri mesece po volilnem kongresu vendarle sestali na ustanovni seji. Svetu stranke se bodo predstavili kandidati za vodstvene funkcije, za mesto koordinatorja se potegujeta Asta Vrečko in Miha Kordiš. O vodstvu stranke za prihodnji dve leti bo svet odločal v začetku septembra.

Luka Mesec se ni odločil za ponovno kandidaturo. Foto: Facebook

Članstvo Levice je na junijskem volilnem kongresu izvolilo 25 voljenih članov sveta stranke. Koordinator stranke Luka Mesec se je v zadnjem času soočal tudi z očitki dela stranke, da ta pod njegovim vodstvom izgublja ostrino in se pomika proti sredini. Rezultat volitev v svet stranke pa je razumel tudi kot določeno nezaupnico.

V svetu stranke je namreč od 25 voljenih članov mandat dobilo 15 članov iz tako imenovanega levega krila stranke, kritičnega do Meščevega vodenja stranke. Dosedanji koordinator je tako napovedal, da bo na mizo dal vprašanje, ali naj še naprej vodi stranko. A kot kaže, se zatem za vnovično kandidaturo za mesto na čelu Levice, ki jo je še pred kongresom suvereno napovedoval, ni odločil.

Se bosta pa za mesto na vrhu stranke potegovala sedanja namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se jo je v tednih po zaključenem volilnem kongresu omenjalo kot najverjetnejšo Meščevo namestnico, sprejemljivo za oba pola v stranki, in poslanec Miha Kordiš, ki je doslej v javnosti predstavljal levo krilo stranke in v stranki velja za notranjo opozicijo Mescu.

Miha Kordiš in Asta Vrečko. Foto: Facebook

Za namestnico koordinatorja oz. koordinatorke pa se bo potegovala poslanka Nataša Sukič.

Omenjeni kandidati, kot tudi kandidati za člane izvršnega odbora se bodo danes predstavili članom sveta stranke, volitve pa bodo potekale v začetku septembra. Za izvolitev na mesto koordinatorja je potrebna absolutna večina glasov 49-članskega sveta stranke, torej najmanj 25. Kot kaže, bodo torej pomembno vlogo pri glasovanju odigrali tudi glasovi delegatk in delegatov lokalnih odborov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija