VABLJENI NA PREDAVANJE: 'Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?'

Koper

Vabljeni na peto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje. Peto predavanje cikla, ki ga bo izvedel dr. Rado Pezdir (UP FAMNIT in MFDPŠ Celje) z naslovom 'Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?", bo potekalo v sredo, 22. marca, ob 18.00 v veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT) in prek aplikacije ZOOM.

Rado Pezdir je leta 2020 doktoriral na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Od leta 2008 je zaposlen na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje. Od leta 2016 do 2022 je bil strokovni sodelavec preiskovalnih komisij Državnega zbora Republike Slovenije. Raziskovalno se ukvarja s finančno forenziko, monetarno politiko, makro - financami in ekonomiko tranzicije. Poleg tega je predstojnik katedre za ekonomijo na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije Celje in namestnik koordinatorke študijskega programa Matematika v ekonomiji in financah na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Navidez nedolžno dejanje dviga denarja na bankomatu je del zelo kompleksnega mehanizma delovanja ekonomije. Na predavanju bodo kompleksnost sistema pojasnili na najbolj osnovni bančni transakciji in hkrati pokazali, kako lahko množica enakih enostavnih bančnih dejanj pripelje do resnih težav ali celo implozije sistema ter pri tem razkrili logiko delovanja monetarne politike in bančnega sistema.

Če ste četrto predavanje z naslovom 'Uporaba matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov' zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z Zoom povezavo je dostopen tukaj.

Vljudno vabljeni!