VABLJENI NA FAMNITOV BIOLOŠKI VEČER: Pozabljeni ulov – prilov v malem priobalnem ribolovu v Severnem Jadranskem morju

Koper

V sredo, 29. marca, bo potekalo še eno predavanje iz cikla Famnitovih Bioloških večerov 2022/23. Predavanje z naslovom 'Pozabljeni ulov  prilov v malem priobalnem ribolovu v Severnem Jadranskem morju' bo izvedla Hana Hanžek Turnšek (UP FAMNIT).

Dogodek bo potekal preko aplikacije ZOOM ob 19.00.

Hana Hanžek Turnšek je diplomirana varstvena biologinja, ki ravno zaključuje z magistrskim študijem Varstvo narave na UP FAMNIT. Zanimanje za biotsko pestrost morja jo spremlja že od malih nog, ko se je kot otrok vsako poletje potapljala in odkrivala čudesa podvodnega sveta. Ravno zaradi vedno prisotnega navdušenja nad naravo je Hana tudi izobraževanje nadaljevala v stiku z njo. Tekom študija se je osredotočila predvsem na raziskovanje ekologije in varstva morskih ekosistemov. V prostem času pa skupaj s somišljeniki gibanja Zelenci organizira delavnice in tabore za otroke na temo naravovarstva, podnebne pravičnosti, aktivnega državljanstva ter sožitja ljudi in narave.

Ribištvo je ključnega gospodarskega in kulturnega pomena za številne države in kulture, vendar je za morske ekosisteme tudi ena najbolj uničujočih dejavnosti. Čeprav za mali priobalni ribolov velja, da je manj uničujoč od industrijskega, je njegov vpliv na morske ekosisteme težko v celoti oceniti, saj je sektor zelo slabo raziskan.

Tekom biološkega večera se boste najprej vkrcali na ribiško barko istrskih ribičev, nato pa se spustili pod morsko gladino severnega Jadrana. Ogledali si boste, kaj vse se ujame v stoječe pridnene mreže in podrobneje raziskali kakšen del celotnega ulova ribiči zavržejo. Poudarek bo predvsem na zavrženi del prilova bentoških nevretenčarjev  prebivalcev morskega dna, kot so spužve, raki, školjke in polži. Ti organizmi so lahko izjemno pomembni za biotsko pestrost bentoških habitatov, njihov prilov pa večinoma ostaja neobravnavan in pozabljen (tudi s strani raziskovalcev). Koliko je teh zavržkov? Kakšna je njihova usoda? Kakšen je morebiten vpliv teh zavržkov na morski ekosistem? Na ta vprašanja bo predavateljica poskusila odgovoriti na biološkem večeru.

Celoten program letošnjih bioloških večerov z Zoom povezavo je dostopen tukaj.