V ŽIVO IZ UKRAJINE ZA 10. ZNANSTVENO KONFERENCO ALMA MATER EUROPAEA: Kako varovati arhive v času vojne?

Slovenija

"Arhivistom trenutno največjo bojazen predstavljata uničenje unikatnih in nenadomestljivih arhivskih dokumentov ali še huje, potencialno zajetje dokumentov s strani ruskih sil. Rusija namreč že stoletja mačehovsko izvaža ukrajinske kulturne lastnine in zasega arhivske dokumente, ki ji koristijo za operativno uporabo," je na 7. svetovnem arhivskem simpoziju, ki poteka v sklopu 10. mednarodne znanstvene konference 'Za človeka gre' na Alma Mater Europaea – ECM, pojasnila dr. Maryna Paliienko, ki se je v živo javila iz Ukrajine.

dr. Maryna Paliienko

Dr. Maryna Paliienko, vodja arhivskega oddelka na Univerzi Taras Schevchenko v Kijevu, s katero Alma Mater Europaea – ECM že dolga leta sodeluje, je spregovorila o grožnjah in nevarnostih, ki pretijo ukrajinskim arhivom v času ruske agresije. Izpostavila je pomembnost arhivov zaradi njihovih bogatih zbirk in kulturne dediščine ter pomembnost neomejenega dostopa do njih za vse raziskovalce, ki so gonilna sila nekdaj cvetoče države.

"Z grozo v očeh spremljamo vsakodnevno dogajanje v Ukrajini. V veliko čast nam je, da se je danes navkljub celotni situaciji, dr. Maryna Paliienko uspela udeležiti dogodka," je povedal izr. prof. dr. Peter Pavel Klasinc, arhivski svetnik in predstojnik Arhivistike na Alma Mater Europaea – ECM.

Spomnimo, ob nenehnih raketnih napadih in bombardiranju s strani Rusije, je bilo v Ukrajini že uničenih več kulturno pomembnih stavb, med katerimi je tudi Trg svobode v Kharkivu, ki velja za največji trg v Evropi. Uničena je bila knjižnica v Černigovu, minuli četrtek pa tudi Državni arhiv regije Kharkov. Arhivisti v Ukrajini kljub nevarnim razmeram še vedno delajo na lokacijah arhivov, nekateri nadaljujejo z delom od doma.

Ukrajinski arhivisti so skupaj s knjižničarji, raziskovalci in programerji ustanovili skupino SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online), ki je namenjena ohranitvi in varovanju nacionalno pomembne arhivske vsebine. Ponovno so poudarili pomembnost vzpostavitve cone prepovedi letenja, s katero ne bi varovali samo ljudi, temveč tudi kulturno dediščino ukrajinskega naroda.

"Prenehajte z bombardiranjem, preden mesta postanejo pokopališča," je z zaključno mislijo svojo udeležbo na 7. arhivskem simpoziju pospremila dr. Maryna Paliienko.

Na konferenci, ki je največji znanstveni dogodek v Sloveniji in bo trajal do 18. marca 2022, bo 60 panelov in okroglih miz z več kot 250 nastopajočimi na področjih zdravja in medicine, socialne gerontologije, socialnega dela, prava, izobraževanja, psihologije, psihoterapije, komunikacije, arhivistike, informatike, filozofije in humanistike. Na konferenci vsako leto nastopijo številna znana imena iz vodilne svetovne znanosti, med katerimi so tudi profesorji z univerz Harvard, Cambridge, Oxford, Columbia in ostalih.

Alma Mater Europaea ima 1600 študentov in 28 študijskih programov na doktorski, magistrski in dodiplomski stopnji. Lahko se pohvali z najvišjo zaposljivostjo diplomantov med univerzami in fakultetami v Sloveniji. "Na konferenci sodelujejo vsi študenti. Doktorski predstavljajo svoje raziskave, magistrski pripravljajo in objavljajo recenzije, dodiplomski pišejo povzetke referatov," pojasnjuje dr. Sebastjan Kristovič, koordinator študijskega procesa.

Evropska akademija znanosti in umetnosti s sedežem v Salzburgu združuje 2000 znanstvenikov, med katerimi je 33 prejemnikov Nobelove nagrade.