V ZDA IZMERILI PEKLENSKIH 54,4 STOPINJ CELZIJA: To je najvišja doslej izmerjena temperatura na našem planetu

Svet

V ameriški Dolini smrti v zvezni državi Kalifornija, enem najtoplejših krajev na Zemlji, so izmerili temperaturo neverjetnih 54,4 stopinje Celzija. V petek, 9. julija so na lokaciji Furnace Creek izmerili temperaturo 54,4 stopinje. Dan zatem, v soboto, je bila izmerjena temperatura 54,1 stopinje Celzija. Za primerjavo: temperatura zrezka na srednjem žaru znaša nekje med 54,4 in 57,2 stopinje. Temperatura v Furnace Creeku tudi ponoči ni padla pod 32 stopinj.

Petkova meritev je sicer enaka lanski najvišji izmerjeni, nobene od teh dveh meritev pa strokovnjaki še niso potrdili. Če bo izmerjena temperatura potrjena, bo to najvišja temperatura doslej izmerjena na našem planetu.

"V sodobni zgodovini so bile najvišje temperature, izmerjene z zanesljivo opremo, izmerjene prav v Dolini smrti," je za ameriški NPR povedal Chris Outler, meteorolog iz Nacionalne vremenske službe v Las Vegasu.

Čeprav zgodovinski zapisi omenjajo temperaturo 56,6 stopinj, izmerjeno na istem mestu 10. julija 1913. Ta številka še nikoli ni bila uradno potrjena in večina meteorologov meni, da je netočna, zlasti zaradi temperatur, izmerjenih istega dne v okoliških krajih. Outler je dejal, da lahko strokovna potrditev rekordnih temperatur traja precej dolgo, včasih tudi dlje kot eno leto. Lani izmerjena temperatura 54,4 stopinje je še v postopku preverjanja, je pojasnil Outler.

Letos je območje Kanade, severozahodne ZDA, severne Evrope in Sibirije prizadela tudi vrsta rekordnih vročinskih valov. Njihova dolgoživost je opozorila na nevarne učinke človeških podnebnih sprememb, piše index.hr.

Britanski znanstvenik Nikos Christidis pravi, da se izvajajo študije, s katerimi se poskuša izmeriti raven človekovega vpliva na podnebje. Vendar ni več vprašanje, ali ta vpliv obstaja, ampak zgolj, kolikšen je. Dodaja še, da bi bili takšni ekstremni vremenski dogodki v svetu, katerega podnebni sistem ni na robu, nenavadni.

"Čeprav gre za fascinantne številke, niso znanstveno presenetljive, vendar so v skladu z napovedmi o tem, kaj se bo zgodilo zaradi globalnega segrevanja," je dejal Daniel Swain, klimatolog z univerze v Kaliforniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija