V ZD KOPER SE BO CEPILO 92 MATURANTOV, NA SEVERNEM PRIMORSKEM 285: Po prijavi želeli nekateri starši otroke takoj odjaviti

Slovenija

Na Nacionalnem inštitutu za javne zdravje (NIJZ) so prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let.

Maturante je vlada v prenovljeno strategijo uvrstila med prednostne skupine, da ne bi bili zaradi možnosti okužbe z novim koronavirusom še dodatno v stresu in bi se lahko v miru pripravljali na zrelostni izpit.

Možnost za prijavo so maturanti imeli danes do 12. ure, cepljenje maturantov pa so pristojni napovedali za petek.

Maturante bodo cepili s cepivom AstraZeneca, mlajše od 18 let pa s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

Število odmerkov cepiva, ki so jih danes na NIJZ naročili cepilni centri, ni nujno enako številu prijavljenih maturantov na cepljenje, so še pojasnili na NIJZ. V nekaterih cepilnih centrih imajo namreč še neporabljene odmerke cepiva in so danes samo donaročili odmerke za prijavljene dijake.

V Zdravstvenem domu Koper so prejeli 102 prijavi za cepljenje, od tega je 92 maturantov in deset učiteljev, ki bodo sodelovali pri sami maturi in še niso bili cepljeni, je povedala strokovna direktorica ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak. Čeprav Kolander Bizjakova ne ve natančno, za kolikšen delež maturantov gre, pa ocenjuje, da je bil odziv dijakov precejšen. ZD Koper sicer pokriva območje štirih srednjih šol.

Na Severnem Primorskem se je za cepljenje odločilo 285 maturantov in 23 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. V tolminskem zdravstvenem domu so potrdili prijave na cepljenje za 23 maturantov, v ajdovskem za 110 in v idrijskem za 41. V novogoriškem zdravstvenem domu pa se je prijavilo 111 maturantov in 23 zaposlenih, ki bodo sodelovali pri izvedbi mature in doslej še niso bili cepljeni.

Pomočnica direktorice za zdravstveno nego novogoriškega zdravstvenega doma Mojca Vidic je še dodala, da so že po prijavi klicali nekateri starši in želeli odjaviti svoje otroke, vendar nimajo poimenskega seznama in tega ne morejo narediti. Opozorila je tudi, da so tokrat izpadli tisti dijaki, ki imajo zaključne izpite in ne mature, vendar so slednji ravno tako pomembni za dokončanje njihovega študija.

Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki pa še niso dokončni, bo poklicno in splošno maturo v letošnjem šolskem letu opravljalo nekaj manj kot 17.000 dijakov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  20 .04. 2021 ob  23: 35
@Obala1, naj se ukvarja sam s sabo, to si mislil?
Obala1 |  19 .04. 2021 ob  21: 15
@Fritla malo se precenjujes, će ti odgovorim ne pomeni, da gledam kdo kaj piše ...posebno pa ne ti ...a jaz sem zunaj ves čas samo obstaja tudi mobilni net . In rajsi se ukvarjaj s tistimi bebci ki hocejo na silo cepit otroke kot z mano
Fritla |  19 .04. 2021 ob  18: 17
@Obala1
Dober dan tudi vam tovariš Obala1.
Ma čakaj malo.
Par minut po mojem postu, ste že tukaj in se razburjate.
Alora cele dneve čepite na regionalu in iščete moje poste.
A ne bi šel malo ven , na zrak, na en kafe, sedaj ko je to sproščeno.
Pa lep dan naprej tovariš Obala1.
Obala1 |  19 .04. 2021 ob  17: 59
@Fritla ma va cagar coglione di merda ...koji kurac govoriš vedno eno te isto ....starsi imajo pravico, da mislijo z svojo glavo In delajo kaj hocejo
Fritla |  19 .04. 2021 ob  17: 53
-5
Štosno.
Vsa ta svetovna negacionistična, no-vax propaganda žanje same uspehe.
Tokrat je to dobrodošlo.
Bo ostalo več cepiva za ljudi , ki ga bolj potrebujejo in magari kakšna žrtev manj.