V ZADNJIH 24 URAH KRADLI V VSEH OBALNIH OBČINAH: "Storilci so v zadnjih letih spremenili svoje navade"

Kronika

Policisti so bili obveščeni, da so neznanci v Portorožu ukradli več artiklov iz različnih trgovin. Kradli so oblačila in obutev. Po informacijah očividcev naj bi jih bilo pet, trije moški in dve ženski. Prodajalke je nekdo od njih zamotil, medtem so drugi pobrali artikle v večje vreče. Štirje oškodovanci so podali predlog za pregon. Policisti so kmalu zatem prijeli tri osebe iz Kočevja (stare 17, 32 in 26 let). Ukradene predmete so jim zasegli in jih vrnili lastnikom. Osumljenim sledi kazenska ovadba.

V Izoli so policisti obravnavali vlom v stanovanje in dva poskusa vloma. V prvem primeru je storilec odnesel nekaj gotovine.

Neznanci so včeraj vlomili tudi v stanovanje v Kopru, od koder niso odnesli nič, in v stanovanje v Luciji, od koder prav tako niso nič ukradli. Zvečer so policisti dobili obvestilo, da je nekdo vlomil tudi v stanovanje v Postojni, od koder je ukradel gotovino.

V Ankaranu je nekdo ponoči iz prikolice tujcem ukradel ročno uro in motoristično jakno, nakar se je lastnik zbudil in pregnal dva storilca.

Statistični podatki sicer v zadnjih letih na območju PU Koper kažejo upad premoženjskih kaznivih dejanj. Dejstvo pa je, da se število tatvin in vlomov poleti, torej med turistično sezono, vedno poveča, pojasnjujejo na PU Koper. V turistična središča pride več ljudi, kar pa je mamljivo tudi za nepridiprave. "V tem času imamo nekaj več vlomov v hiše, apartmaje in druge turistične objekte, pa v vozila. Vsako leto je tudi nekaj tatvin različnih predmetov na plažah," dodaja tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec.

Storilci so v zadnjih letih spremenili svoje navade. Če so v preteklosti odtujevali tehnične predmete, danes prednjačijo denar, nakit in dokumenti. Največ vlomov se zgodi na območju v večjih središčih, več v naseljih kot zunaj njih. Storilci še vedno najpogosteje vlamljajo s pomočjo fizične sile. Gre za nasilno odpiranje vrat in oken, predvsem v pritličju, proti čemer se občani lahko zavarujejo z uporabo oziroma vgradnjo kvalitetnega stavbnega pohištva z več točkovnim zaklepanjem, na primer protivlomnih vrat. Priporočajo tudi uporabo tako tehničnih kot tudi mehanskih varnostnih sistemov. Najraje vlamljajo v stanovanjske hiše, sledijo vlomi v vozila, stanovanja, gostinske lokale in trgovine. Pri tem največkrat uporabijo silo in v hiše vstopajo skozi balkonska vrata ali okna, v primeru stanovanj pa največkrat lomijo vložek cilindrične ključavnice.

"Vsem svetujemo, naj upoštevajo osnovne samozaščitne ukrepe, v primeru izvršenih tatvin in vlomov pa svetujemo oškodovancem, da nemudoma pokličejo policiste najbližje policijske postaje ali interventno številko policije 113. Do prihoda policistov naj ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca," še opozarjajo na PU Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija