V AFERI SMEJALNI PLIN DVA PRIZNALA KRIVDO: Dobila zaporno kazen, ki pa jo lahko odslužita z delom v splošno korist

Kronika

Dva od šestih obtožencev v zadevi smejalni plin sta na današnji obravnavi na novogoriškem sodišču priznala krivdo. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni, ki jo lahko odslužita s 1330 urami dela v splošno korist. Ostali štirje obtoženi krivde niso priznali.

Šesterica je obtožena odgovornosti za smrt bolnikov zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice leta 2015. Krivdo sta priznala Boris Hočevar in Vili Batič. Za Damjana Grilja, Igorja Zabreta, Marjana Orla in Vinka Jazbeca, ki so se že na novembrskem predobravnavnem naroku izrekli za nedolžne, se bo sodni postopek nadaljeval. Začetek sodne obravnave je napovedan za marec prihodnje leto.

Obtožnica Grilju očita, da je v urgentnem bloku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici z opustitvijo dejanja, ki bi ga moral storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi, iz malomarnosti povzročil nevarnost za življenje ljudi, kar je imelo za posledico smrt najmanj dveh oseb, ki sicer ob obravnavi na urgenci nista bili življenjsko ogroženi.

Batič in Zabret sta bila leta 2015 v urgentnem bloku šempetrske bolnišnice odgovorna za vodenje gradbenih del, Orel in Jazbec pa sta bila v času gradnje urgentnega bloka odgovorna za nadzor gradbenih del. Prav tako je bil kot nadzornik gradbenih del v času gradnje obtožen Hočevar.

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega, ki se je poškodoval pri delu. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Kasneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila končana novembra 2020, obtožnico zoper šesterico pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja 2021.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija