V VRTCU KOPER DANES 27 OTROK: Skupine štejejo od šest do največ devet otrok

Slovenija

Vrtci trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v različnih občinah razlagajo različno. Medtem ko so v Ljubljani vsi javni vrtci odprti in nujnosti varstva ne preverjajo, ponekod zahtevajo potrdilo delodajalca in dajejo prednost otrokom staršev v t. i. kritičnih poklicih. V vrtce je danes sicer prišla manj kot desetina vseh otrok.

V Ljubljani je bilo v vrtcih danes prisotnih devet odstotkov oziroma 1149 otrok, je povedala ravnateljica Vrtca Galjevica Barbara Novinec. "To kaže na to, da je šlo za odgovorno ravnanje staršev pri pozivu, da se otroke v vrtec pripelje samo v nujno varstvo," je dejala. Kot je dejala, bodo v Ljubljani ohranjali odprtih vseh 23 javnih vrtcev, organizacija enot pa je v domeni vsakega vrtca posebej, potrebe po dnevnem varstvu v občini bodo preverjali dnevno. Vrtci nujnosti varstva ne preverjajo, presojo o tem prepuščajo staršem, je še dejala Novinčeva.

V Vrtec Galjevica, ki ga Novinčeva vodi, je danes prišlo osem odstotkov otrok. Varstvo poteka v matičnih skupinah, zaprta je le ena enota z dvema oddelkoma, kjer je en oddelek in večje število zaposlenih v karanteni, v drugem oddelku pa ni bilo napovedanih otrok za nujno varstvo, je povedala Novinčeva. V vrtcu je tako odprtih 24 oddelkov v štirih enotah.

Po njenih besedah so vrtci v petek popoldne preko ministrstva dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v priporočilih piše, naj oddelkov ne združujejo in naj se držijo oblikovanja oddelkov do šest otrok, če to zmorejo. "Tega se bomo držali, v kolikor nam bo tudi kadrovska zmožnost to omogočala," je povedala.

V ljubljanskem Vrtcu Ledina so v varstvo prišli štirje odstotki otrok, ki v varstvo prihajajo dopoldne. Ker vrtec deluje do 21. ure, pričakujejo še otroke, ki v varstvo pridejo popoldne.

"Ker nismo imeli podatka, koliko otrok bo prišlo, smo se organizirali tako, da so odprte vse skupine, razen tistih, ki so v karanteni," je dejala pomočnica ravnateljice vrtca Andreja Kuder.

Medtem pa naj bi bili ljubljanski zasebni vrtci za zdaj zaprti.

V Celju je nujno varstvo organizirano na lokaciji Vrtca Tonče Čečeve, enota Gaberje. Tam so združeni otroci iz vseh treh celjskih javnih vrtcev. Kot je za STA povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, se niso odločili omejiti sprejema na otroke, katerih starši so v službah, ki so nujne za delovanje države, ampak so dali možnost vsem staršem, ki res morajo delati in so to dokazali s potrdilom delodajalca.

"V petek smo zbrali prijave, koliko teh otrok naj bi prišlo v vrtec. Takrat se je prijavilo okoli 90 otrok, vendar danes niso prišli v takšnem številu, ker je bilo med vikendom nekaj odjav. Prišli so okrog trije odstotki otrok, ki smo jih razvrstili v manjše skupinice, ki niso tako številne, kot je bilo sprva pričakovano. Otroke smo tudi ločili, kar pomeni, da so v isti skupini otroci iz istega vrtca," je še dejala Hrenova.

V enoto Tinkara Vrtca Velenje pa so danes starši pripeljali otroke, ki res potrebujejo nujno varstvo. Prišlo je 25 otrok oz. 1,7 odstotka vseh otrok, od torka bo verjetno kakšen več, je povedala ravnateljica vrtca Nataša Doler. Pojasnila je, da so otroke razvrstili v štiri skupine, otroke so tudi ločili, tako da so v isti skupini otroci iz iste družine ali sorodniki.

V koprski občini je kljub številnim klicem - v Vrtcu Koper so zaradi izrednih razmer odprli dežurno telefonsko številko, na kateri so prejeli več kot 300 klicev staršev - danes v varstvo prišlo 27 otrok, ob tem da jih je bilo prijavljeni 54, je povedala ravnateljica Vrtca Koper Alenka Rušt. Največji vrtec v občini sicer v vseh enotah skrbi za nekaj kot 790 otrok, v celotni občini pa jih je v vrtce sicer vključenih prek 1500.

Pri samem delu v vrtcih so glede na število prijavljenih otrok oblikovali skupine, ki štejejo od šest pa do največ devet otrok, pri čemer so poskrbeli, da bi otroke v čim manjši meri mešali med sabo. Tako so npr. združevali sorojence, je navedla Ruštova.

So pa imeli v Kopru velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Glede na to, da so imeli starši težave z delodajalci, so skušali vsem, ki niso mogli koristiti dopustov, omogočiti, da pripeljejo otroke v varstvo. S prihodnjim tednom pa bodo zahtevali tudi potrdilo delodajalca, je dodala ravnateljica koprskega vrtca.

Tudi v Vrtcu Nova Gorica danes ni bilo navala, saj je v vseh enotah prišlo le 49 od skoraj 700 otrok, ki jih imajo sicer v varstvu, je za STA pojasnila ravnateljica Aja Trudn. Tudi sama je poudarila, da so poskušali priti naproti vsem staršem, ki niso mogli zagotoviti varstva za svoje otroke, pri čemer pa imajo prednost starši iz t. i. kritičnih poklicev.

Sicer pa so tudi v Novi Gorici delo v vrtcih organizirali v ločenih skupinah otrok. Infrastruktura jim omogoča tudi ločene vhode, tako da so se lahko izognili temu, da bi vsi starši prinašali otroke skozi en sam vhod. Z izjemo jasličnih otrok starši večinoma otroke oddajo v varstvo že v prvem predprostoru, v primeru najmlajših pa starši razumejo in upoštevajo vse ukrepe, kot so upoštevanje razdalje, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, je dodala Trudnova.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo posodobljen seznam vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Dostopen je na https://www.gov.si/novice/2020-10-26-seznam-vrtcev-ki-zagotavljajo-nujno-varstvo/

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija