V UKC LJUBLJANA VEČ OTROK Z IZRAZITO TEŽKO SISTEMSKO VNETNO REAKCIJO: Gre za predhodno zdrave otroke, ki so pozitivni na novi koronavirus

Slovenija

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je na družbenem omrežju Facebook objavil zapis, ki ga je pripravil prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., vodja Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na Pediatrični kliniki. Kot zapisuje, so v UKC Ljubljana obravnavali že več otrok z večorganskim vnetnim sidromom (MIS-C) in vnetjem drobnih žil, povezanih s covid-19.

Fotografija je simbolična.

Pri prvem gre za "izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvice in možgani". Doslej naj bi bilo takšnih otrok na Pediatrični kliniki 24, vsi pa so bili pozitivni na novi koronavirus. Kot pojasnjuje strokovnjak, se MIS-C pojavi zaradi prekomernega telesnega odziva. "Naši bolniki z MIS-C so bili predhodno zdravi otroci brez kroničnih bolezni," pojasnjuje in dodaja, da so imeli štirje od 24 bolnikov "simptomatsko okužbo s SARS-CoV-2 približno 1 mesec pred začetkom MIS-C".

Pri dvajsetih izmed njih pa je okužba potekala asimptomatsko, okužba pa je bila potrjena na osnovi prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu. Trenutno je ravno MIS-C pri nas najpogostejša imunsko posredovana, "neinfektivna vnetna bolezen pri otrocih". Pojavi se od dva do šest tednov po preboleli okužbi, hospitalizacija pa traja približno 14 dni.

V UKC Ljubljana smo obravnavali več otrok z večorganskim vnetnim sindromom (angl. multisystem inflammatory syndrome in...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 21. januar 2021

Smrtnost naj bi bila po podatkih iz literature 1,5 odstotna, a podatkov glede dolgotrajnega poteka in možnosti ponovitve, zaenkrat še ni. "Izmed naših bolnikov so bili trije zdravljeni v intenzivni terapiji, pri vseh bolnikih smo uspeli doseči umiritev vnetja, dolgoročne posledica (predvsem s strani srca) bomo lahko ocenili šest mesecev od začetka bolezni," je še zapisal.

Najpogosteje se pri vnetju drobnih žil, povezanem s covid-19, pojavijo kožni izpuščaji, redki pa so zapleti na drugih organskih sistemih. To vnetje so ugotovili pri 14 otrocih, 20 odstotkov teh pa je imelo pozitivno serologijo za SARS-CoV-2. "Teh izpuščajev prej nismo opažali in skupaj s kolegi iz tujine preučujemo domnevno vzročno povezanost. Za oceno, ali gre za ponavljajočo bolezen imamo trenutno premalo podatkov in so potrebne nadaljnje raziskave," je zapisal in še dodal, da je prišlo pri eni bolnici, ki je okužbo z novim koronavirusom prebolela, do "kožnega izpuščaja, odmrtja kosti in arterijske hipertenzije".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija