V TUNELU MED PORTOROŽEM IN STRUNJANOM NI VEČ NEVARNOSTI: Ledene sveče, v velikosti tudi do enega metra, so odstranjene (FOTO)

Piran

V nedeljo je javno komunalno podjetje Okolje Piran na družbenem omrežju Facebook vse sprehajalce in kolesarje obvestilo, da je tunel, ki povezuje Portorož in Strunjan zaprt. V predoru je namreč grozila nevarnost odpadanja ledenih sveč s stropa. Nekatere izmed njih so bile dolge tudi do enega metra. Po tem, ko so nevarnost odpravili, so predor danes ponovno odprli.

V tunelu na Parencani med Portorožem in Strunjanom je minuli vikend, ko so se temperature gibale tudi pod ničlo, nastalo več ledenih sveč. Na strunjanski strani tunela so 'zrasle' tudi do enega metra, medtem ko so na portoroški strani tunela nastale le manjše sveče, so nam pojasnili na javnem komunalnem podjetju Okolje Piran.

Delavci Okolja so tunel zaradi nevarnosti, da bi se sveče odlomile, v nedeljo popoldan zaprli. "Tla tunela smo posuli s soljo in počistili sveče, ki jih je odlomila burja ali so se ob otoplitvi odtalile," so nam pojasnili. Tunel so danes ponovno odprli.

V omenjenem tunelu nastanek ledenih sveč sicer ni nikakršna novost. "Ledene sveče nastanejo, ko se temperature spustijo pod ledišče in ob burji, ko je učinek mraza še večji. V takih razmerah je odstranjevanje brezpredmetno, saj se zaradi stalnega pronicanja vode sproti ustvarjajo nove sveče," so razložili na Okolju.

V tunelu na Parencani sicer zaradi pojava in lomljenja ledenih sveč do incidentov ni nikoli prišlo. "Zahvala gre tudi našim občanom, ki nas o pojavu sproti obveščajo," so še dodali v komunalnem podjetju.

To pa ni edino prizorišče, na katerem so v minulem vikendu nastale ledene sveče. Na osupljiv pojav na Debelem rtiču nas je opozorila naša bralka in nam v dokaz poslala nekaj čudovitih fotografij, ki si jih lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija