V TRSTU BO POTREBEN DRUGI KROG: Največ glasov je dobil dosedanji župan Dipiazza

Trst

V Italiji so se danes zaključile lokalne volitve. Na županskih volitvah v Rimu je glede na rezultate vzporednih volitev slavil skrajno desni politik Enrico Michetti, a bo novi rimski župan znan šele v drugem krogu. Drugi krog bo potreben tudi v Trstu, kjer je največ glasov glede na vzporedne volitve prejel dosedanji župan Roberto Dipiazza.

Župansko tekmo v večnem mestu ob Tiberi je glede na vzporedne volitve italijanske radiotelevizije RAI dobil kandidat neofašistične stranke Bratje Italije Enrico Michetti. Zanj je glasovalo med 27 in 31 odstotkov volivcev. Drugo mesto je osvojil nekdanji gospodarski minister Roberto Gualtieri s podporo od 26,5 do 30,5 odstotka glasov. Dosedanja županja iz vrst populističnega Gibanja pet zvezd Virginia Raggi pa si glede na rezultate vzporednih volitev deli tretje mesto z nekdanjim ministrom za industrijo Carlom Calendo iz sredinske stranke Akcija. Vzporedne volitve obema napovedujejo med 16,5 in 20,5 odstotka podpore.

V Trstu je največ glasov dobil dosedanji desnosredinski župan Dipiazza, ki je glede na rezultate vzporednih volitev prejel med 46 in 50 odstotkov glasov. Tako bo verjetno v Trstu potreben drugi krog županskih volitev, v katerem se bo z Dipiazzo predvidoma pomeril predstavnik leve sredine, podpredsednik deželnega parlamenta Furlanije - Julijske krajine in nekdanji senator Francesco Russo, ki je prejel med 29 in 33 odstotkov glasov. Volitev v prestolnici FJK se je po poročanju tržaškega časnika Primorski dnevnik udeležilo 46 odstotkov volilnih upravičencev, kar je sedem odstotnih točk manj kot leta 2016.

V več drugih večjih mestih bodo verjetno župane dobili že po prvem krogu volitev, ki so se začele v nedeljo, končale pa danes. V Milanu se vnovična zmaga obeta dosedanjemu levosredinskemu županu Beppeju Sali, ki je prejel med 54 in 58 odstotkov glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev, na spletu poroča RAI.

Lokalne volitve v Italiji so potekale v okoli 1300 občinah, na katerih je lahko sodelovalo 12 milijonov volivcev. V Kalabriji pa so potekale nadomestne volitve po smrti predsednika deželne vlade Joleja Santelija oktobra lani. Volitve so zaradi koronske krize enkrat že preložili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  05 .10. 2021 ob  08: 16
Po zakonu, tretjo nedeljo v novembru, leta 2022.
alfa |  05 .10. 2021 ob  06: 58
kdaj bodo pa v KP volitve?