V TOSKANI NAJ BI ZASEGLI PUTINOVO SUPERJAHTO: Ocenjena na 650 milijonov evrov

Svet

Italijanska finančna policija je v petek v toskanskem pristanišču Marina di Carrara zasegla superjahto Scheherazade. Oblasti niso razkrile lastnika plovila, če je verjeti ekipi raziskovalcev iz fundacije zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega pa ta pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Italijanska vlada je ob zasegu 140-metrske jahte v petek zvečer sporočila zgolj, da gre za plovilo, ki je povezano z "uglednimi elementi ruske vlade" in ostalimi ljudmi na seznamu sankcij Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jahta je registrirana na Kajmanskih otokih, v Italiji pa je bila zaradi vzdrževalnih del. Po navedbah podjetja, ki je servisiralo ladjo, Putin ni lastnik plovila.

Po poročilih italijanskih medijev je formalni lastnik jahte nekdanji šef ruskega državnega energetskega podjetja Rosneft Eduard Hudajnatov. Ekipa raziskovalcev iz fundacije zaprtega kremeljskega kritika Alekseja Navalnega pa trdi, da je pravi lastnik plovila pravzaprav Vladimir Putin.

Italijanske oblasti ocenjujejo, da je jahta vredna okoli 650 milijonov evrov. Do odločitve o zasegu naj bi prišlo, potem ko je jahta v torek prvič po več mesecih izplula, so poročali pri New York Timesu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija