V TOMOSOVEM BLOKU NASTAJA 37 SODOBNIH STANOVANJ: Prvi stanovalci naj bi se vselili še pred poletjem

Koper

V Tomosovem bloku, desetnadstropnem koprskem nebotičniku, v katerem je bil nekoč samski dom za zaposlene v tovarni Tomos, bosta podjetji CGP – Ing in Clippus uredili 37 stanovanj s površino od 44 do 119 kvadratnih metrov, pišejo Primorske novice. Poslovna naveza omenjenih podjetij je pred dnevi koprski občini plačala 2,7 milijona evrov kupnine za Tomosov blok. Trenutno sprejemajo rezervacije, med interesenti pa zaenkrat ni tujcev, še piše časnik.

Kot navajajo Primorske novice, se bo cena stanovanj gibala med 2700 in 3300 evri za kvadratni meter. V ceno bo všteto eno parkirno mesto v garažni hiši, ki jo bodo zgradili na Muzejskem trgu. Vzdrževalna dela so že stekla, direktor podjetja Clippus Iztok Lampič pa je za časnik povedal, da bi se prvi stanovalci lahko v blok vselili še pred prihodnjim poletjem.

V Tomosovem bloku je bilo najprej 90 garsonjer za delavce, v izmeri 19, 24 in 32 kvadratnih metrov. Po novem bodo uredili 15 apartmajev v velikosti 30, 40 in 65 kvadratnih metrov površine ter 22 stanovanj v velikosti 65, 75 ali 119 kvadratnih metrov površine. Najlepše in največje naj bi bilo po napovedih stanovanje s 156 kvadratnih metrov veliko teraso na strehi.

V pritličju bloka naj bi uredili javni program, Tomosov muzej in manjšo kavarno. Stanovalci pa naj bi imeli v kleti skupno pralnico in garažo za kolesa ter motorje, še poroča časnik.

Na južni strani balkoni, na severni 'gank'

Snovalca nove podobe Tomosovega bloka sta Peter Cesar in ekipa biroja Arhitektura 2211. Objekt bodo po napovedih obnovili tako, da se bodo ohranile njegove osnovne značilnosti, kot je rdeča barva pročelja.

Lampič je za časnik pojasnil, da bodo stanovanja na južni fasadi imela balkone. Trenutno premajhne balkone naj bi povezali in vanje vgradili zgibna senčila. Na tak način bi objekt pridobil sodobnejši videz, stanovalci pa več zunanjih površin. Na severni strani Tomosovega bloka bo po napovedih odprti pokriti hodnik oziroma 'gank', prek katerega bodo stanovalci lahko dostopali do stanovanj.

Blok bodo na novo izolirali s kameno volno, zamenjali vse inštalacije in vanj vgradili kakovostno opremo ter materiale, skladne z današnjimi standardi, je napovedal Lampič. Kot dodal, se obetata tudi zvočna izolacija stanovanj in dodatna statična ojačitev objekta. Stanovalci se bodo ogrevali s toplotno črpalko in nizkoenergetskimi radiatorji.

Deli novico:

@ @@stanivanje za mlade | danes ob 12:01  |  03 .10. 2018 ob  22: 32
no z tem odgovorom oz. komentarjev si povedal, da v bistvu nimaš pojma o tem kar pišeš. Je kar veliko mladih, ki so zaposleni pa delajo za minimalca, ve veliko mladih, ki so delali pa zaradi takšnih in drugačnih okoliščin ostali brez službe in je veliko takšnih mladih, ki žal nimajo premožnih staršev da bi jih sofinancirali. Očitno ti tega ne veš oz. ne poznaš nobenega takšnega. Sedaj pa mi povej kako lahko mlada družina z enim ali dvema otrokoma, ki delata oba za minimalca in nimata staršev, ki bi jim finančno pomagali, kupi stanovanje? Koliko kredita lahko dobita na minimalca??? No za takšne družine bi morala poskrbet država in občine z izgradnjo stanovanj (ne-profitna). In ko govorimo o stanovanjih za mlade družine govorimo o normalnih in ne o stanovanjih višjega cenovnega razreda oz. luksuznih stanovanjih.
Saj mogoče ti bo to kdaj jasno!
@@stanivanje za mlade |  03 .10. 2018 ob  12: 01
-7
Zakaj pa bi delal neprofitna stanovanja, če dejansko se mladini ne da delat, da bi imeli za normalen nakup stanovanja?
Ta ista mladina, ki noce delat kar se jim ponudi in hodi iz enega bara v drugega. Jih je kr nekaj. Vozi novega audija ma zivi pri starsih. Zakaj pa?
@ Stanovanja za mlade | danes ob 09:25  |  03 .10. 2018 ob  10: 19
bravo! Vidiš da gre! Zdaj pa se zamisli, se vprašaj in si razloži zakaj ima stanovanski sklad MOK par sto prošenj za dodelitev neprofitnih stanovanj za mlade družine.
Če slučajno ne boš našel odgovora ti povem jaz: zato ker stanovanja za mlade družine primankujejo torej je treba izgradnja novih ali pa starih za obnovo kot bi lahko bil Tomosov blok če ga MOK ne bi prodala ampak bi ga sama renovirala in ga namenila za prosilce neprofitnih stanovanj, ne pa da ga je prodala. A ti je zdaj že kaj bolj jasno kje si sfalil?
Stanovanja za mlade |  03 .10. 2018 ob  09: 25
-2
To so neprofitna stanovanja, ker vidim da si me že drugič vprašal. Dej ti meni razloži kam grejo mladi, ki pridejo iz Ljubljane, Maribor ali Celja k nam živet. Kam se dajo, če tu nimajo staršev (poznam jih ogromno). Celo iz Rijeke in Pule poznam nekaj in vsi imajo stanovanje? How come? Če ti praviš, da ni stanovanj za mlade? Hmmmm
Izolan |  03 .10. 2018 ob  09: 22
Katera budala bo kupla stanovanje zraven luke?? Mogoce gdo k bo prau denar???
@@@@@@@kiki |  03 .10. 2018 ob  09: 18
-1
Tebi pa toplo priporočam, da si vzameš čas in malo razmisliš kaj ima pomen frustracija veze s tem, da ti dopovedujem da je dobolj stanovanj za mlade.

A ti sploh veš kaj pomeni frustracija? Frustracijo bi lahko uporabil kvečjemu pri tebi, ki trdiš da, ni dovolj stanovanj. Tvoje abotno razmišljanje te lahko pelje samo v en krog, ki se vrti in vrti brez cilja.

Hvala bogu, da sarkazem ne razumes glede blokov pri Mercatorju t.i. nad Dolinsko.

@BigBoss |  03 .10. 2018 ob  08: 23
kje ti živiš ? v regionalovem serverju ?
@ @@@@@kiki | danes ob 07:15  |  03 .10. 2018 ob  08: 07
pa še to: kakšna je razlika med bloki nad Dolinsko (katere sem omenil jaz) in "tam pri Mercatorju" (kar si ti omenil da mi tam ne paše ker naj bi bili grdi bloki)! Ma zgleda, da niti Kopra ne poznaš pa še sfrustriran si do amena.
@ @@@@@kiki | danes ob 07:15  |  03 .10. 2018 ob  08: 03
a veš kaj pomeni izraz"stanovanja za mlade družine"? Očitno ne, tako, da ko si boš to razčistil pol se oglašaj!
@@@@@kiki |  03 .10. 2018 ob  07: 15
Aja zdaj bi že nove bloke za mlade, ker Prisoje ni dovolj dobro. Hahahaha ne morem verjeti. Kaj tam pri Mercatorju? Kaj ti tam ne pase? Grdi bloki? Haha
Prevoz v sluzbo je placan tako da si tu lepo mimo udaril. Pa tvoji so argumenti so kontradiktorni.

Prvo ti nastejem kje so lahko mlade druzine potem ti napises da to niso stanovanja za mlade druzine kljub temu da tam zivijo. Mama mia. V mojem krogu razen enega vsi imajo svoja stanovanja na Obali. Neverjetno kaksno nakladanje.

Dej mi povej kvadratni meter na semedelski razgledih ko je nastal, med krizo in danes. Jaz ti lahko povem in tudi druzine, ki so tam. Pojma ti nimas.
Bigboss |  03 .10. 2018 ob  05: 51
-2
LooL in kaj bi ti ra, da se kapital, ki je bil ob osamosvojitvi razporedi in razdeli za 500 oz. nene, za 1000 let v naprej, tako bo bolj pravicno a?

Pa zakaj mislis, da so naprimer starejsi ljudje dobili vec certifikatov? Kaj bi ti rad ukinil dedovanje al kako? Mislim ne razumem tvoje SF logike.

Takrat je bila ta moznost in tisti, ki so bili pridni in delovni so jo lahko izkoristili zase in za svoje druzine.

Kaksen primanjkljaj v stanovanjskem skladu Pizda tam smo zmetali ne vem koliko denarja v banke, ki jih tvoja stranka brani ker so udbomafijsko leglo, ki imajo ne vem koliko tisoc praznih stnovanj v lasti in jih ne dajo na trg samo ker hocejo, da drzijo ceno. In ti bos meni pametoval, da so zajebali, ker so dali narodu poceni stanovanja in je kriv narod ker je to izkoristil oz. niso vsi izkoristili? Pa pizda debil jedan, ce bi stanovanja dali zastonj tega ne bi morali vsi izkoristiti in bi danes se vedno bile mlade druzine s stanovanjskim probemom!

Sam res si maksimalen idojot s to tvojo znanstveno fntasticno logiko. Ce hoces, da imako mlade druzine stanovanje in subvencijonirane stroske zivljenja, moras ustvarijati nova stanovanja imeti dohodke s katerimi to subvencijonirat dolgorocno. In to ne mores zagotovit z davki na premozenje, ker tega enkrat zmanjka.

Ko enkrat kravo pomolzes je konec.

Ti raje bodi malo manj nesrecnik in razmisljal, kako bos pomolzel kaksen drugi narod, kot to pocnejo hrvatje s turizmom ali nemci s avtomobili, kot pa da razmisljas kako bos svojegs soseda zajebal, ker ima sreco, da so mu njegovi starsi nekaj zapustili. Verjemi mi, da bos tako imel se vec. V nasprotnem primeru pa lahko celo ugotovis, da imas vec za izgubiti kot si mislil.
Bojana  |  03 .10. 2018 ob  00: 38
Problem je hrup Luke Koper celo noc ta bloj je 100 of Luke mira zal ni
1