V STRUNJANU BODO RAZŠIRILI ZAVAROVANO OBMOČJE NA MORJU: Kako bo to vplivalo na navade obiskovalcev?

Piran

V Krajinskem parku Strunjan načrtujejo širitev zavarovanega območja na morju, in sicer od rta Ronek proti odprtemu morju, kjer se nahaja podvodni koralni greben, in do Pacuga. Širitev zavarovanega območja ne bi imela večja vpliva na navade obiskovalcev, bi pa pripomogla k varstvu tako koralnega grebena kot tudi delfinov.

Možnost širitve zavarovanega območja krajinskega parka na morju navajajo že izhodišča iz nedavno potrjenega pomorskega prostorskega načrta, v okviru Interreg projekta MPA Network pa so poleg tega v Strunjanu tudi sami izvajali dejavnosti za določitev zavarovanih območij oz. potencialnih novih varstvenih režimov, s katerimi bi bolje varovali morsko biodiverziteto, je spomnila vršilka dolžnosti direktorice Krajinskega parka Strunjan Samanta Makovac.

"V bistvu ne gre za nobeno revolucijo," miri v.d. direktorice. V predvideni širitvi zavarovanih območij ni predvidenih strogo zavarovanih območij, pač pa gre za razmeroma blage varstvene režime.

Zavarovano območje bi se razširilo na območji Nature 2000, in sicer na območje od rta Ronek približno 500 metrov proti odprtemu morju, kjer se nahaja podvodni koralni greben, in območje ob obali pri Pacugu.

Na prvem območju se za uporabnike, v glavnem gre za rekreativne ribiče, ne bi dosti spremenilo in jim ne bi povzročalo večjih preglavic, šlo bi pa za širitev območja prepovedi sidranja.

Prav tako bi s širitvijo zavarovanega območja pri Pacugu dodatno omejili sidranje, sicer pa gre pri obeh območjih za razmeroma majhni območji znotraj parka. Širitev zavarovanega območja tako ne bi bistveno vplivala na obiskovalce, bi pa med drugim pripomogla k varstvu velike pliskavke, je poudarila v.d. direktorice parka. Širitev parka bi bila vezana tudi na dogovor z izvajalci gospodarskega ribolova v smislu bolj trajnostne dejavnosti znotraj krajinskega parka.

Do morebitne širitve zavarovanega območja parka sicer ne bo prišlo prav kmalu. Med drugim bo moral namreč zavod za varstvo narave pripraviti strokovne podlage, predlog nove uredbe o krajinskem parku pa bo moral v javno obravnavo. Optimistično bi tako nov režim lahko sprejeli v roku dveh let, ocenjuje Makovčeva.

Kot je poudarila, le dober odstotek slovenskega morja predstavlja zavarovana območja. Četudi s širitvijo območij ne bomo dosegli globalnih zavez o deležu zavarovanih območij morja, pa naj bi bila širitev vsaj na obstoječa območja Nature 2000 zelo koristna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  16 .05. 2022 ob  12: 04
Vse spremenit v zaščiteno, zavarovano naturo, ljudem pustite le ceste, avtoceste in fabrike, pa hotele in kampe. Idila.
ZigaZois |  16 .05. 2022 ob  09: 14
10
Včasih imaš občutek, da taka pravila obstajajo samo zato, de se počutijo bedaki tisti, ki jih spoštujejo.
Prč |  16 .05. 2022 ob  08: 47
12
Pravil v parku že sedaj ne spoštuje nihče. V mesečevem zalivu je prepovedano sidrit, pa si poglejte koliko čolnov in jaht sidri. Krajinski park Strunjan ima čoln za nadzor in naj povejo koliko opozoril ali kazni so izdali. Isto velja za pomorsko policijo.