V ŠOLO SAMO POD POGOJEM PCT? Kustečeva pojasnila, da so dogovarjanja o tem v zaključni fazi

Slovenija

Ali bo izpolnjevanje PCT v naslednjem šolskem letu pogoj za vstop v vzgojno-izobraževalne ustanove, za zdaj po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec še ni znano, dogovarjanja o tem so v zaključni fazi. Ministrstvo za zdravje naj bi v naslednjem tednu vladi posredovalo odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove.

Simona Kustec

Dogovarjanja o tem, kako pripraviti odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove, so po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec v zaključni fazi. "Preigravamo vse možnosti, če želimo imeti šole in vrtce odprte, potem se zanesljivo pogovarjamo o PCT pogojih," je dejala v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je sicer v včerajšnji izjavi medijem pojasnil, da bo izpolnjevanje PCT pogoj za obisk predavanj v novem študijskem letu, s tem tudi soglašajo študentske organizacije. Za dijake pa je predlog, da se sprva prostovoljno samotestirajo, ob predlogu v rdečo epidemiološko fazo pa bi tudi za njih veljal pogoj PCT.

A kot je izpostavila Kustečeva, pogoj PCT ni neposreden del šolske vsebine, je pa "del uspešnega bivanja v družbi v času epidemije koronavirusa". Kot je še dejala, je nujno treba ločevati med samo vsebino in načinom izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem šolskem letu ter ukrepi, ki so povezni s preprečevanjem širjenja virusa.

Ti se po njenih besedah ne spreminjajo. "Kar se spreminja - ker sobivamo z virusom - je povezano s tem, kako lahko na varen način sobivamo z virusom v šolskem prostoru, da izobraževalnih ustanov v prihodnje ne bo potrebno zapirati," je povedala.

Kot je še poudarila, je določanje pogoja PCT primarno v pristojnosti ministrstva za zdravje. Predpogoj pa je po mnenju Kustečeve odgovornost vsakega posameznika, da se odloči za cepljenje ali pa da v prostor vstopa s potrdilom o negativnem PCR testu.

V Sloveniji je sicer polno cepljena približno polovica pedagoških delavcev, kar je po besedah Kustečeve premalo, zato poziva vse, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo.

V nekaterih državah so se na novo šolsko leto pripravili tudi z optimizacijo prezračevalnih sistemov v izobraževalnih ustanovah. V Sloveniji je bilo po besedah Kustečeve za zaščitne ukrepe v vzgojno-izobraževalnih zavodih v preteklem šolskem letu namenjenih dodatnih 10 milijonov evrov. Šole so ta sredstva glede na specifične potrebe porabile po lastni presoji.

A kot je še pojasnila Kustečeva, svetovalna skupina v prvi vrsti zagovarja naravno prezračevanje. Če pa se izkaže, da so potrebe posameznega vrtca ali šole drugačne, pa se ravnatelji lahko odločijo tudi drugače.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .08. 2021 ob  13: 01
@ mente, kako boš ukrepal?
mente |  12 .08. 2021 ob  09: 49
nasa Ministrstva poziva vse, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo...in ce se beojo kaj se zgodi? kaj se zgodi ce starsi se odlacajo da ne bojo poslali v solo svoje otroke?
bo treba vkrepat ne zmejo nam vsilit na ceplenje........