V SLOVENIJO PRIHAJA ANGELA MERKEL: Pahor jo bo odlikoval z najvišjim slovenskim odlikovanjem

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor bo nocoj na Brdu pri Kranju sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se poslavlja s položaja in napoveduje politično upokojitev. Ob tej priložnosti jo bo Pahor odlikoval z najvišjim slovenskim odlikovanjem, redom za izredne zasluge.

Kanclerka Merkel bo slovensko najvišje odlikovanje prejela za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo. Merklova se bo sicer na Brdu pri Kranju udeležila neformalne delovne večerje pred sredinim vrhom EU - Zahodni Balkan.

Angela Merkel po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje svoj mandat zvezne kanclerke in se umika iz aktivne politike. V njenem obdobju sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa. Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti. Dvostranska blagovna menjava z Nemčijo, ki je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerico Slovenije, je lani znašala skoraj enajst milijard evrov.

Merklova je leta 2011 na povabilo takratnega premierja uradno obiskala Slovenijo in tedaj sta državi sprejeli deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa.

V okviru sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu Evropske unije sta si Slovenija in Nemčija tako v času prvega kot tudi aktualnega slovenskega predsedovanja prizadevali za konstruktiven in prijateljski dialog znotraj Evropske unije in tako še poglobili že sicer odlične odnose med državama.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  05 .10. 2021 ob  13: 50
To gnusobo, ki je odgovorna za invazijo muzijev v Evropi in pislamizacije Evrope? Bedak!
Obala1 |  05 .10. 2021 ob  12: 36
Najvisje slovensko odlikovanje? Po Pohorju bi to bilo za lenuha leta, Instagram modela In osebo ki se sama sebi smeje v ogledalu ( In tako trenira ), za tega drugega bi bila nagrada - najveći psihopat leta…pa naj Angie izbira
kokodek |  05 .10. 2021 ob  07: 56
obisk Merklove je znak, da je čas za upokojitev tudi dveh Titovih omladincev