V SLOVENIJI VRHUNEC PUSTNIH PRIREDITEV: V Kopru bo cirkuško obarvana

Slovenija

Pustne prireditve bodo konec tedna doživele vrhunec. Pustne povorke napovedujejo po številnih krajih po Sloveniji. V Kopru bo pustna sobota cirkuško obarvana, v Ljubljani pa se bo odvijal Zmajev karneval. Policija medtem opozarja, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. 

V Kopru bo 14. Istrska pustna povorka posvečena cirkusu s številnimi klovni, žonglerji in akrobati. Začeli bodo na parkirišču pri stadionu na Bonifiki, nadaljevali vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice in zaključili v koprski Taverni.

Pustne prireditve so napovedali tudi v številnih drugih slovenskih mestih. Tako bo ljubljanski sprevod maškar povedel po starem mestnem jedru zmaj. Sodelovalo bo več kot deset skupin iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol v kostumih pravljičnih junakov. Zimo bodo odganjale tudi etnološke skupine, bobnarji in pihalni orkester. 

V prizorih podkrimskega karnevala na Igu se bosta pojavila večmetrska krimski in povodni mož, ki nastopata tudi v ljudskih pripovedkah teh krajev. Nemalo zabave bo na litijskem karnevalu, kjer bodo podelili nagrade skupinam, ki bodo predlagale najboljšo izhodno strategijo iz inflacijskega vala, najboljši nasvet za večjo prehransko varnost in napotek za stabilne politike.

Na valovih Radia Ognjišče bo v soorganizaciji z Misijonskim središčem Slovenije potekala dobrodelna akcija Pustna sobotna iskrica, na kateri bodo zbirali sredstva za otroke iz Ugande in misijon Rwentobo.

Policisti tako kot vsako leto v pustnem času opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija