V Sloveniji veliko sive ekonomije

Po anketi Dela je v Sloveniji veliko sive ekonomije, saj je tako ocenilo 71 odstotkov vprašanih. Ravnanje davčne uprave, ki je začasno zaprla nekaj gostinskih lokalov, podpira 60 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa mu 37 odstotkov. Uvedbo davčnih blagajn bi podprlo 80 odstotkov vprašanih, proti bi jih bilo 17 odstotkov.

Zapiranja lokalov ne podpirajo predvsem podporniki SDS (70 odstotkov jih ne podpira), anketiranci, stari od 18 do 25 let (60 odstotkov) in študenti (53 odstotkov jih ne podpira). Zapiranje bolj kot drugi podpirajo podporniki PS (84 odstotkov), anketiranci z visokošolsko izobrazbo (71 odstotkov) in upokojenci (70 odstotkov), kaže anketa, objavljena v današnjem Delu.

Na vprašanje o obsegu sive ekonomije v Sloveniji je tri četrtine vprašanih odgovorilo, da je je veliko. Da je njen obseg povprečen, jih je menilo 18 odstotkov, da je sive ekonomije malo, pa je menilo osem odstotkov anketiranih.

O veliki količini sive ekonomije so bolj kot drugi prepričani anketiranci, stari od 26 do 35 let (85 odstotkov), anketiranci z višješolsko izobrazbo (84 odstotkov) in brezposelni (81 odstotkov). Da je v Sloveniji sive ekonomije toliko kot drugod, torej povprečno, pa zlasti menijo najmlajši anketiranci, stari od 18 do 25 let (28 odstotkov).

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 15. do 16. oktobra 2013 na vzorcu 444 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Nekatera odstopanja sociodemografske sestave anketirancev glede na sestavo odraslega prebivalstva Slovenije popravlja uteževanje s kombiniranimi utežmi.

jure |  22 .10. 2013 ob  12: 07
naj znižajo davke, pa se prijavilo več prometa