V SLOVENIJI KOLIČINSKO NADPOVPREČNA LETINA OLJK: Kakovost olja pa bo druga zgodba

Koper

Kljub sprva drugačnim obetom je letina oljk količinsko nadpovprečna, saj se je iz oljk dalo iztisniti več olja kot običajno, je za STA povedala vodja poskusnega centra za oljkarstvo Viljanka Vesel. Drugače je s kakovostjo; najboljšo bodo dosegali le tisti oljkarji, ki so se pravočasno odzvali na razmere oziroma zrelost oljk.

Po podatkih kmetijskega ministrstva se pridelava oljčnega olja v Sloveniji giblje med 500 in 700 tonami letno. V primerjavi z največjimi pridelovalkami v EU je to zanemarljivo, vendar pa olje dosega visoko kakovost. Oljkarstvo v Sloveniji je omejeno na Slovensko Istro, kjer ima zelo dolgo tradicijo, ter na del Goriških Brd in Goriške.

Pobiranje oljk se je letos začelo v začetku oktobra in ponekod še poteka; predvsem tam, kjer gre za pozne sorte oljk, in pri "zamudnikih". Kot je ocenila Veselova, je bila letina oljk letos na splošno povsem drugačna od običajne letine, predvsem zaradi toplega obdobja od septembra naprej, kar je vplivalo na dozorevanje oljk. V začetku je kazalo na nižji pridelek, kasneje pa se je izkazalo, da so zaradi visokih temperatur izpleni zelo visoki.

"Iz oljk se je dalo iztisniti več olja kot običajno, tako da se je izkazalo, da je količina na večini lokacij dobra, predvsem zato, ker je bil velik izplen olja na površino. Večji kot običajno," je dogajanje povzela vodja Poskusnega centra za oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Veselova. Tako bi po njenih besedah lahko rekli, da je bila letošnja letina količinsko nadpovprečna.

Glede na letalske posnetke je z oljkami zasajenih okoli 2300 hektarjev površin, medtem ko je v uradne registre vpisanih le okoli 60 odstotkov teh površin, je v zvezi s tem povedala Veselova, ki tako pravi, da je v Sloveniji o točni količini pridelka zelo težko govoriti.

Veselova: "Mnogi zamudili najbolj optimalen čas za obiranje"

Drugače je s kakovostjo olja, na katero pa vpliva čas obiranja oljk. Veliko ljudi je namreč še vedno navajenih nabirati oljke na točno določen datum in se premalo prilagajajo razmeram oz. zrelosti sort, opozarja Veselova. "Mislim, da se je tudi iz te letine dalo potegniti tisto najboljše, vendar pa to ni uspelo vsem, predvsem zato, ker so se preveč držali datuma," je opozorila. Mnogi so namreč predolgo čakali in s tem zamudili najbolj optimalen čas za obiranje.

Strokovnjakinja opozarja, da se da vsako leto pobrati najboljše, če le pravočasno organiziraš obiranje. "Lahko rečemo, da je letošnja letina težka za tiste, ki se niso bili pripravljeni prilagajati," je ocenila Veselova.

Glede napada oljčne muhe vodja poskusnega centra za oljkarstvo opaža, da je ta letos povzročala težave različno od lokacije do lokacije. Tisti, ki niso bili pozorni in jih je zadnja generacija muhe ujela, bodo verjetno imeli težave s kakovostjo, meni.

Deli novico:

oljke |  12 .11. 2018 ob  14: 26
se ne pobira prve dni oktobra, strokovnjaki dol ali gor, pa tudi 15 x se jih ne šprica kajne , nihče pa ni prisiljen kupiti tega domačega olja, vsi pametnakoviči , ki nakladate o ceni olja , saj ga lahko kupite v Sparu , vas kdo sili kje ga kupiti ?
imam pa vprašanje: ali imate pojma kaka je procedura čez celo leto, da lahko daš olje na mizo , pa lep dan
E moji strokovnjaki |  12 .11. 2018 ob  02: 33
SZ vsemi 5 zvezdicami me nategujete..Cene?V Apugli celo maj kot 5v Grčiji enako,ma mi smo Švica po ceni olja.Nekateri pač padejo na te bolane finte naših kvazi oljkarjev bogatašev.
Solinar |  11 .11. 2018 ob  05: 39
-2
@Tistemu, ki mi pravi da sem zadrt.
Predlagam ti, da greva po vsak svojega morskega lista po 27E/kg v ribarnico, vsak si svojega speče, ti daš na tvojega tvojo grenčico, jaz bom na mojo ribo dal žlicp ali dve oljčnega olja avtohtone stare sorte buga, pa da vidimo kdo bo ribo pojedel z nasmehom. Pa vseeno ti želim dober tek!
Vi lahko ocenjujete in se kitite z nagradami kakšnimi čete, vaša grenčica ni za v usta.
Spoštovana |  10 .11. 2018 ob  21: 22
@g.oljkar,
vsa čast za priznanja in odličnost vašega olja. Ni moj namen se spuščati v posameznike. Sam sem želel samo izpostaviti dejstvo, da se oljke obira mesec in pol prej. In to samo nekaj let nazaj. Katero sadje se pobira toliko prej? Kot pravijo, so oljke sadež. Se pa strinjam, da sorte oljk različno dozorijo.

Ne vem zakaj stroka , z analizami strokovno in argumentirano ne dokaže kdaj je pravi čas za pobiranje.
Tudi vaše navedbe g. Solinarju so žaljive.
V istem stilu nazaj, ne vem če je cena za vašo "brozgo" primerna. Saj se ve, da oljke iz katerih se pridobiva olje za tekmovanja, se pobira ročno, itd... pa če priznate ali ne.

Torej vsi, ki imamo "brozgo"bi radi vedeli kaj pripomore k tako zgodnji zrelosti oljk. Želim si tudi češnje jesti v sredini marca. Zakaj, zato ker narava prehiteva za vse, ne samo za oljke. Ali pač ne.
e ben |  10 .11. 2018 ob  20: 42
Če si oljke obral zgodaj ima olje
okus ,da ti kupec napravi uno fačo kot da si mu dal pokusiti Castrol.
Če si obral pozno ti oljar reče"kaj si mi prpeljau ta gnuj"pa bodi pameten.
.
oljkar |  10 .11. 2018 ob  20: 40
sem eden od dvanajstih pridelovalcev ekološkega ekstra deviškega oljčnega ZOP vrhunske kvalitete, večkrat nagrajenega doma in v tujini, ki ustreza vsem zahtevam kakovosti ki veljajo v Sloveniji. Slovenske zahteve so dosti bolj stroge kot evropske.

Znova in znova se pojavlja problem cene takšnega vrhunskega olja, ki je trenutno 13-15€ za 0.75 litra. Največji problem so pridelovalci kot je @ solinar, ki brozgo ki jo dobijo iz oljk konec novembra prodajajo po 10€ liter, pa trgovci ki so napolnili police z oljem ki ni vredno tega imena.

@solinar |  10 .11. 2018 ob  20: 29
mogoče si res star 62 , si pa zagotovo zadrt istrijan ,ki goni svoje pa tudi če nima prav. Zate je še vedno edino merilo koliko bodo oljke hitavale, ne pa kakšno kvaliteto olja boš dobil.Čas je da se malo zazreš v prihodnost in upoštevaš priporočila ljudi ki spremljajo dozorevanje oljk in nam jih sproti pošiljajo.
Leccino |  10 .11. 2018 ob  18: 57
Zanimiva razmišljanja pa vendar si postavim nekaj vprašanj:
kdaj in kako vemo da je oljka zdrela?
da jo stisnemo med prsti? Morda. Obstajajo pa normirana pravila, da se zdrelost ugotavlja z indeksom obarvanosti, trdote in oljevitosti. Torej strokovno, več let na istih drevesih, da so podatki merljivi in sledljivi. Torej zrelost se ne določi po občutki in na datumsko-po tradiciji.
kaj je oljčno olje in zakaj je tako važno in vrednosteno?
Zaradi sestave je najbolj kompleksna maščoba (zelo blizu materinem mleku), bogato s biofenoli (antioksidanti), vitamini skratka ima neizmerno veliko za človeka potrebnih sestavin. Seveda so te v optimalni zrelosti na višku in upadajo s poškodovanostjo, prezrelostjo plodov. Kakovostno oljčno olje (beri po veljavnih določbah za vrednotenje oljčnega olja) mora biti po aromi sadežno (sveže, zeleno..), grenko in pikantno. K tej organoleptični oceni se doda še kemijske parametre in dobi skupno vrednost-oceno. Iz prezrelih, poškodovanih plodov seveda dobimo olje, vendar je kakovost vprašljiva. Potrošnik je vedno bolj osveščen in ni več zadovoljen s tem, da je olje samo domače, želi dobro domače oljčno olje
@. | |  10 .11. 2018 ob  17: 55
Dragi moj, vem da boš zaradi tega članka ob nekaj strank, da ne govorimo o ceni. Žal bo tvoja kvaliteta olja bistveno slabša od tistega, ki je že nekaj tednov v kleti. Ja tako je , če si starokopiten trmast ištrijan. Pa lepo obirajte.
uolike siz  |  10 .11. 2018 ob  17: 55
gorice
Kagumer |  10 .11. 2018 ob  15: 01
Končno nekaj zdravih razmišljanj na tem portalu. Osebno se tudi pridružujem mišljenju @solinar in @spoštovana , da je obiranje naravnano na neko novo tržno nišo - proizvodnjo čimbolj grenkega in neužitnega olja, sicer je podobno grškemu, italijanskemu ali španskemu olju. Nekaj je k temu pripomogel tudi razvoj torkelj,ker po starem načinu se tako mokrih oljk ni dalo stisnit in smo bili prisiljeni počakat, da se malo osušijo in zgubijo del vode. S centrifugo pa je vse drugače in torkelj je toliko, da že tekmujejo, kdo bo prej in več predelal.
PINK |  10 .11. 2018 ob  14: 40
Škoda,da te ne poznam SOLINAR.Pravilno razmišljanje kaj boš z istrsko belico,obrano v oktobru,ki je grenka kot uškurša.Da je zliješ kozi za vrat se ne goni maj već.
1