V Sloveniji danes poveljnik zračnih sil Nata, general Gorenc

Na obisku v Sloveniji se bo danes mudil poveljnik zračnih sil zveze Nato, ameriški general Frank Gorenc, ki ima tudi slovenske korenine. Sestal se bo z obrambnim ministrom Romanom Jakičem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, brigadirjem Dobranom Božičem. Sprejel ga bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ameriški letalski general Gorenc bo v soboto obiskal tudi vojašnico Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki in si ogledal zmogljivosti slovenskega vojaškega letalstva, napovedujejo na ministrstvu za obrambo.

Gorenc, general s štirimi zvezdicami, je poveljevanje zračnim silam Nata na poveljstvu v Rammsteinu v Nemčiji prevzel 2. avgusta. Hkrati je tudi poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in v Afriki, obenem pa še poveljnik skupnega centra za kompetentnost v nemškem Udemu.

Je sin slovenskih izseljencev, ki sta se v ZDA podala leta 1961, ko je bil sam star štiri leta. Rodil se je sicer leta 1957 v Ljubljani. Za letalstvo ga je navdušil štiri leta starejši brat Stanley Gorenc, ki je dosegel položaj generalmajorja. Do danes si je nabral več kot 4500 ur letenja večinoma kot lovski pilot.

Deli novico:

dominik |  21 .05. 2016 ob  10: 24
takega.generala.se.pozdravi.na.letaliscu.cerklje.z.preleti.2x.f-18-ali-f22.z-preletom-nad.letaliscem
zemo |  08 .11. 2013 ob  07: 19
zemljak