V SEVERNOPRIMORSKIH DOMOVIH ZA OSTARELE SE STANJE UMIRJA: Pomagajo študentje medicine in zdravstvene nege

Slovenija

V domovih ostarelih na Severnoprimorskem se število okužb počasi zmanjšuje. V Domu upokojencev v Novi Gorici celo razmišljajo o ukinitvi ene rdeče cone ob koncu tedna. Največ okuženih imajo trenutno v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, na delo pa se ponovno vračajo zaposleni, ki so že ozdraveli.

V domu še vedno pomagajo tudi nekateri zaposleni iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, dva člana ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica ter dve višji medicinski sestri iz novogoriškega zdravstvenega doma.

Sicer pa so v Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer so deset stanovalcev že lahko iz rdeče cone premestili v sivo, zadnja testiranja konec tedna potrdila še 21 novih okužb. Tako se od 137 stanovalcev doma z virusom spopadata kar dve tretjini.

V Domu upokojencev Idrija v enoti Idrija imajo 18 okuženih stanovalcev, v enoti Marof pa je pozitivnih 33 starostnikov. Povečuje pa se tudi število okužb med zaposlenimi v obeh enotah, v Idriji je okuženih deset zaposlenih, v Marofu pa 19.

Zato se že pojavljajo tudi težave pri organizaciji dela. Pomanjkanje, predvsem zdravstvenih delavcev, bodo vsaj začasno poizkušali reševati s pomočjo študentov medicine in zdravstvene nege, ki so v nedeljo že prišli v Idrijo.

Število okuženih stanovalcev se zmanjšuje tudi v Domu za starejše Bor v Črnem vrhu nad Idrijo. Zato so že zapustili zunanjo rdečo cono, ki je bila za njihove potrebe urejena v Domu šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu.

V ostalih domovih za starejše v regiji z okuženostjo z novim koronavirusom trenutno nimajo težav. V domu Pristan v Vipavi in Domu starejših v Ajdovščini so imeli le posamezne zaposlene, ki so zboleli, vendar so bili že doma v karanteni in okužbe v domova niso prinesli. Prav tako okužb skorajda ni več med stanovalci enote Doma upokojencev Podbrdo v Petrovem Brdu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  30 .11. 2020 ob  15: 11
Po podatkih (covid-19 sledilnik) je v bolnišnicah včeraj 29.11.2020 zaradi covida umrlo 36 bolnikov, izven bolnišnic (DSO-ji, doma) je zaradi covida umrlo 15 bolnikov.

Skrajni čas, da pristojni prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja!

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)