V SEČOVLJAH LE ČETRTINA PRIDELKA SOLI: Podpovprečno že tretje leto zapored

Piran

V Sečoveljskih solinah so po vremenski neugodnem vrhuncu sezone sredi poletja po 6. septembru ponovno začeli pridelovati sol, vendar je dnevni pridelek znašal le četrtino do tretjino normalnega avgustovskega dne. Skupno so v septembru pridelali okoli 150, v celotni sezoni pa 500 do 600 ton prehrambene soli, kar je le četrtina "normalne" sezone.

Dnevne temperature v septembru so bile ustrezne, vendar je bila ponoči prisotna rosa, tako da je dnevni pridelek v minulem mesecu dosegal le od četrtine do tretjine normalnega avgustovskega dne, je ocenil vodja pridelave soli v družbi Soline Dario Sau.

Zaradi tega jim tudi ni uspeli nadoknaditi izpada v poletnih mesecih. Septembra pridelane soli sicer še niso odpeljali, vendar so je po ocenah vodje pridelave uspeli pridelati okoli 150, tako da se skupni izkupiček celotne sezone giblje med 500 in 600 tonami prehrambene soli. To pa je le približno četrtina povprečne letine.

Sau je ob tem izrazil skrb nad prihodnostjo, saj so lani denimo pridelali le okoli polovico pričakovane količine soli, letošnje leto pa je že tretje zapored, ko je pridelek podpovprečen. Letno namreč prodajo med 1200 in 1300 ton prehrambene soli, tako da jih zdaj skrbi, ali bodo zaloge zadostovale. K sreči je vsaj zalog solnega cveta še vedno kar veliko.

Vodja pridelave soli sicer upa, da bodo naslednja sezona "prava" in da bodo uspeli prebroditi trenutno situacijo, obenem pa je priznal, da bodo za vrnitev v normalo potrebovali vsaj dve sezoni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija