V SBI MOLČIJO ŽE VEČ KOT TEDEN DNI: Tako je zaposlena več let pregledovala najbolj zaupne medicinske podatke in širila govorice o zdravstvenem stanju oškodovanke!

Izola

V naše uredništvo smo prejeli informacije, ki namigujejo na to, da ima sistem varovanja osebnih podatkov in zdravstvenih dokumentov pacientov v Splošni bolnišnici (SB) Izola očitno večje luknje kot sir emental. Po naših informacijah naj bi sedaj že nekdanja zaposlena v bolnišnici neupravičeno vpogledovala v dokumentacijo druge osebe, ki naj bi bila prav tako zaposlena v isti ustanovi. Administratorka naj bi se celo tako požvižgala na etiko in pravila, da naj bi zaupne informacije o zdravstvenem stanju druge zaposlene razdajala naokrog. Za pojasnila smo se obrnili tudi na izolsko bolnišnico, a po tednu dni njihovih odgovorov še vedno nismo prejeli. Po našem drugem poizvedovanju so nas na kratko odpravili, češ da imajo osem delovnih dni časa za odgovore na novinarska vprašanja. 

Kot smo uspeli izvedeti, gre za zgodbo med dvema zaposlenima, vanjo pa naj bi bila vpletena administratorka A. Š. Zgodba naj bi se odvijala dlje časa, do razkritja pa naj bi prišlo povsem po naključju.

Po naših informacijah naj bi administratorka A. Š. v daljšem časovnem obdobju večkrat pregledovala dokumentacijo druge zaposlene osebe, nato pa naokrog širila govorice in razdajala njene najbolj zaupne zdravstvene podatke, vključujoč s podrobnostmi različnih zdravstvenih obravnav in ne samo to, istočasno naj bi popolnoma neupravičeno večkrat vpogledovala tudi v zdravstvene podatke hčerke oškodovanke, ki je po vrhu vsega bila v tem obdobju mladoletna oseba

A. Š. naj bi to počela na različnih oddelkih bolnišnice, ne samo na tistem, na katerem je bila zaposlena in je opravljala delo administratorke. 

Kot smo izvedeli, naj bi zaposleni v bolnišnici v dokumente lahko vpogledovali v obdobju treh mesecev po datumu bolnišnične obravnave, nato pa ne več. Omenjena administratorka naj bi pregledovala tudi več let staro dokumentacijo. V SB Izola naj bi namreč imeli skupen sistem, v katerem lahko administrator, denimo zaposlen na oddelku za otorinolaringologijo, vpogleduje tudi v dokumentacijo z oddelka ginekologije. Neke stroge zaupnosti podatkov torej, kot kaže, ni.

Administratorka naj bi v osebne zadeve oškodovanke "pokukala" velikokrat, večina teh vpogledov pa naj bi bilo neupravičenih.

Zgodba naj bi se sicer razpletla tako, da so bile ugotovljene kršitve, administratorka pa naj bi dobila odpoved.

Ob tem se poraja vprašanje, kako je v SB Izola poskrbljeno za varnost osebnih in zdravstvenih podatkov? Na vodstvo bolnišnice smo se obrnili z novinarskimi vprašanji, ki bi med drugim razjasnila, kako deluje njihov sistem, kakšne so pristojnosti administratorjev in kako lahko sploh pride do takšne zlorabe. Vprašanja smo s prošnjo, da nam čimprej odgovorijo, naslovili že 26. oktobra. Dva dni kasneje smo jim še enkrat posredovali vprašanja, saj z njihove strani ni bilo nobenega odgovora. Nato so le odgovorili, a so nas praktično "hitro odpravili" s pojasnilom, da imajo osem delovnih dni časa za odgovore na novinarska vprašanja.

Ker pa se nam upravičeno zdi, da je poročanje o taki hudi zlorabi najbolj intimnih in osebnih zdravstvenih podatkov več kot v interesu javnosti, smo upali, da bomo odgovore in njihova pojasnila prejeli, a jih kljub temu še vedno nismo. Očitno so se v SBI odgovorni odločili, da bodo s pojasnitvami "zavlačevali" do zakonsko določenega maksimalnega roka. Mi bomo ta pojasnila, ko jih bomo oz. če jih bomo sploh prejeli, seveda objavili.

Odgovor, ki smo ga prejeli iz SB Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  04 .11. 2021 ob  20: 04
O 14 letniku še vedno nič? Da mojemu otroku to naredijo, zapeljem z avtom direkt skozi vrata na urgenco, kot je že bilo nekaj let nazaj...
Alozi |  04 .11. 2021 ob  11: 54
19
Povejte vi meni novinarji o kakšnih luknjah govorimo? To da se dve zaposlene v podjetju j***jo v glavo ... .tu ni govora o varnosti ampak o etiki in upoštevanju pravil dotičnih oseb. Zaposleni imajo dostop do informacij - saj jih morajo imeti... V podjetju kjer je skoraj 1000 zaposlenih...je včasih več zdrah kot v turški nadaljevanki....
Zato novinarji, ne iščite neke senzacije in ne napihujte vedno vsega... očitno je to postalo moderno
pajade |  04 .11. 2021 ob  01: 34
10
Zato je 14 letnik čakal 10 ur na operacijo gležnja, nakar so ga odslovili brez pojasnila, tako da ga je moral oče sam odpeljati v ukc Ljubljana na poseg...Tudi ta odgovor še čakamo...
zoran13 |  03 .11. 2021 ob  21: 45
V SBI oziroma njihovem organigramu obstoječih služb so tam še vedno zapisane osebe, ki so že zdavnaj zaradi razmer v katero jih je potisnilo vodstvo, odšle na druga bolj prijazna in manj stresna delovna mesta in okolje, ki jih spoštuje...informacijska pooblaščenka že dela...
sb-izola.si/si/oddelki-in-sluzbe/oddelek-za-interno-medicino/76-urnik/