V SB IZOLA NOV CENTER ZA HEMODIALIZO: Namesto 17 odslej 24 priključnih mest in tri sobe za izolacijo

Izola

V Splošno bolnišnici Izola (SBI) so ob današnjem obisku državne sekretarke na ministrstvu za zdravje odprli nov center za hemodializo. Z 2,5 milijona evrov vredno investicijo za bolnike odpirajo sodobne, svetle in zračne prostore, ki so opremljeni z najsodobnejšo tehnologijo, je poudaril strokovni direktor SBI Dušan Deisinger.

Epidemija covida-19 je izolsko bolnišnico nekoliko upočasnila v načrtovanem razvoju, ne pa tudi ustavila. S pridobitvijo, ki obsega okoli 700 kvadratnih metrov površin in še 70 kvadratnih metrov za pripravo dializne vode in dializnih koncentratov, pa so pokazali, da niso pozabili na ostale bolnike, je Deisinger povedal na današnji slovesnosti.

Bolnikom na dializi so sicer že do zdaj nudili strokovno zelo dobro oskrbo, a so prostori postali za današnje razmere neustrezni, je še ocenil strokovni direktor.

Novi center bodo začeli uporabljati novembra. Po besedah vodje dejavnosti hemodialize Maje Mrevlje imajo okoli 60 kroničnih bolnikov, letno pa opravijo okoli 8500 kroničnih dializ, dodatno pa še 400 do 500 dializ kritično bolnih v intenzivnih enotah. S tem sodi izolski center v isti rang velikosti kot ostali dializni centri po splošnih bolnišnicah.

Posebnost Izole pa je velik priliv bolnikov iz drugih koncev Slovenije, ki pridejo na dializo med dopustovanjem, pri čemer so v zadnjih letih zaznali tudi rast števila bolnikov iz tujine.

Do zdaj so morali več kot polovico teh bolnikov zavrniti zaradi pomanjkanja kapacitet, z novim centrom pa bodo dostopnejši tudi zanje, je dodala Mrevljetova. Če so v prejšnjem centru imeli 17 priključnih mest in eno sobo za izolacijo, bodo imeli zdaj na voljo 24 priključnih mest in tri sobe za izolacijo.

Novo pridobitev je pozdravila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, ki se udeležuje današnjega obiska vlade v obalno-kraški regiji. Pohvalila je tudi delo izolske bolnišnice v času epidemije ter hkratno razvojno naravnanost in pozitivno poslovanje.

Kot je navedla Fortejeva, je po sprejetju zakona o investicijah v zdravstvu v pripravi strategija razvoja slovenskega zdravstva, pri čemer "bo potrebno narediti načrt, kako čim bolj pravično in po potrebah posamezne regije vlagati in razvijati naš hospitalni del". Državna sekretarka je napovedala, da bodo pri tem udeležene tako izolska kot tudi bolnišnici v Valdoltri in Sežani. O višini sredstev pa je po njenih besedah še prezgodaj govoriti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija