V SB IZOLA NARAŠČA ŠTEVILO COVIDNIH BOLNIKOV: Več je takih, ki jih po sprejemu takoj namestijo v intenzivno nego

Izola

V izolski bolnišnici zaznavajo naraščanje števila covidnih bolnikov. Včeraj je bilo tam 12 bolnikov, od tega tri v intenzivni negi, je povedal strokovni direktor Dušan Deisinger. Za razliko od drugega vala opažajo, da je več takšnih bolnikov, ki jih po sprejemu na urgenci namesto v akutno obravnavo praktično takoj premestijo v intenzivno nego.

Kot je še dodal, se je spremenila tudi starostna struktura pacientov. "Če smo imeli v jesenskem valu pretežno tiste paciente, ki so bili v intenzivni negi, stare nekje 75 let in več, je zdaj večina med 65 in 75 leti," je povedal Deisinger. Po njegovi oceni se pozna precepljenost med najstarejšimi in oskrbovanci domov za ostarele.

V izolski bolnišnici postopno povečujejo zmogljivosti oddelka za covid-19. Tako bodo od včeraj imeli na voljo 19 postelj za akutno obravnavo ter štiri postelje za bolnike v intenzivni negi. Ob tem so na kirurgiji nekoliko zmanjšali program, urgenca pa dela kot doslej, a je slednja skupaj z interno medicino zadnje čase zelo obremenjena.

Trend sprejemanja bolnikov s covidom-19 se je prejšnji teden zelo povečal na Goriškem, v zadnjih dneh pa je stabilen, medtem ko trend sprejema pacientov v enoto za intenzivno terapijo postopoma narašča vse dni, so za pojasnili v Splošni bolnišnici Nova Gorica.

Tam se, po včerajšnjih podatkih, trenutno zdravi 27 covidnih bolnikov, od tega šest na enoti za intenzivno terapijo, pet med njimi je priklopljenih na invazivno mehansko ventilacijo. V četrtek so odpustili osem bolnikov s covidom-19.

Trenutno imajo v Novi Gorici zagotovljenih 34 postelj na akutnem oddelku, kar zadošča za trenutne potrebe, in šest postelj enoti za intenzivno terapijo, kjer so polno zasedeni.

Zaradi pomanjkanja ustrezno usposobljene delovne sile, predvsem na področju zdravstvene nege, ki bi lahko zagotovila nemoteno strokovno oskrbo bolnikov s covidom-19 v enoti za intenzivno terapijo, so bili v Novi Gorici primorani premestiti del zaposlenih z oddelka centralne intenzivne terapije. Zaradi tega je prišlo do začasnega zmanjšanja števila načrtovanih sprejemov bolnikov, ki potrebujejo invazivne posege.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija