V RIBIŠTVU LANI MANJ ZAPOSLENIH: Proizvodnja v akvakulturi večja

Slovenija

V ribištvu je bilo lani 278 delovno aktivnih oseb, kar je tri odstotke manj kot leta 2018, ugotavlja statistični urad. Z morskim gospodarskim ribolovom se jih je ukvarjalo 80, kar je 10 odstotkov manj kot leto prej. Za 10 odstotkov pa se je povečala vzreja vodnih organizmov. Njihova odkupna vrednost je znašala okoli 6,4 milijona evrov.

Samozaposlenih ribičev je bilo lani 68 odstotkov, zaposlenih pa jih je bilo po podatkih statističnega urada 32 odstotkov. S polnim delovnim časom jih je delalo 48 odstotkov, kar je 16 odstotkov manj kot leta 2018. Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bilo v Sloveniji lani registriranih 137 ribiških plovil, kar so tri plovila več kot leto prej.

Z vzrejo rib ali školjk tako v morskih kot v celinskih vodah se je lani ukvarjalo 198 oseb. Število delovno aktivnih oseb v sladkovodnem ribogojstvu se je glede na leto prej zmanjšalo za približno dva odstotka, v marikulturi pa se je število teh oseb povečalo za devet odstotkov. Statistični urad je objavil tudi statistiko o proizvodnji v akvakulturi, ki se je glede na leto 2018 povečala. Po podatkih kmetijskega ministrstva je bilo lani vzrejenih okoli 2138 ton vodnih organizmov, kar je 10 odstotkov več kot leta 2018.

V celinskih vodah je bilo vzrejenih okoli 1225 ton rib, kar je tri odstotke manj kot leto prej. Kot so izpostavili statistiki, so opazili osemodstotni upad vzreje hladnovodnih rib in precejšno rast toplovodnih rib (24 odstotkov). V morju so lani vzredili približno 914 ton morskih organizmov, kar je 34 odstotkov več kot leto prej. Glede na leto 2018 se je povečala proizvodnja orad, školjk ladink, predvsem pa školjk klapavic. Proizvodnja brancinov se je nekoliko zmanjšala.

Ministrstvo ocenjuje, da je skupna odkupna vrednost vzrejenih vodnih organizmov brez DDV lani dosegla okoli 6,4 milijona evrov in je bila za dva odstotka višja od odkupne vrednosti v 2018. Višja odkupna vrednost je bila v glavnem posledica povečane proizvodnje, so še zapisali na statističnem uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija