V RAZSTAVI PRIKAZANIH VEČ KOT 2000 EKSPONATOV: Muzejska galerija spominja na kabinet znanstvenika iz 19. stoletja (FOTO)

Koper

Vsak izmed nas se verjetno spominja vsaj enega filma, ko junak vstopi v kabinet kakšnega znanstvenika iz 19. stoletja in se prebija med omarami, polnimi balzamiranih živali, čudnih instrumentov in skrivnostnih zapisov. Približno tako ta mesec izgleda Muzejska galerija koprskega muzeja na Kidričevi ulici v Kopru, kjer so v sodelovanju z italijansko Gimnazijo Gian Rinaldo Carli v Kopru postavili občasno razstavo "Slike narave" in javnosti prvič pokazali nekatere izmed več kot 2000 eksponatov šolskega muzeja: med njimi balzamirano želvo, tukana, kobro, ali pa učni material izpred 150 let, kot na primer orodja za fizikalne in matematične eksperimente.

Morska želva glavata kareta (Caretta caretta)

Naravoslovni kabinet cesarsko-kraljeve višje gimnazije v Kopru je bil prvič omenjen v letopisu 1857-58. Najpopolnejše zbirke, ki so se ohranile do danes in so razstavljene v šolskih vitrinah, vsebujejo minerale in kamne, polže in školjke, herbarije in algarije, med katerimi je treba omeniti zbirko alg Flora marina justinopolitana, ki jo je ustvaril Antonio Zaratin.

Herbarij, med rastlinami so: Srebrni prah, Cineraria Maritima (Jacobaea maritima) in Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris).

Primerki metuljev, povečevalna stekla, Knjiga o metuljih (1851)

Poleg tega je v muzeju tudi veliko ptic, rib, plazilcev, sesalcev in dvoživk, nagačene ali shranjene v steklenih kozarcih, tako kot tudi različnih stenskih tabel in razstavljivih modelov. Te živali so uporabljali za učenje, saj je v 19. stoletju veljala doktrina "učenja preko predmetov", šele v 20. stoletju so v Italiji reformirali vzgojo in skoraj v celoti prešli na knjige, slike in panoje.

Afriška sultanka (Porphyrio porphyrio)

Kratkonosi morski konjiček (Hippocampus hippocampus)

Indijski kameleon (Chamaeleo zeylanicus)

Šolski muzej gimnazije Gian Rinaldo Carli ima danes 2355 predmetov, popisanih po zaslugi sodelovanja s Pokrajinskim muzejem Koper in Tehničnim muzejem v Bistri. Predmeti so pripadali kabinetom za fiziko in naravoslovje Cesarske kraljeve gimnazije ter od leta 1918 Gimnaziji Carlo Combi v Kopru.

Astronomski in navigacijski inštrumenti

Sekstant in inštrument za merjenje razdalj

Zbirke fizike in naravoslovja, ki jih je mogoče obiskati v enem od šolskih hodnikov ter v naravoslovnem kabinetu Oreste Gerosa, so priče pedagogike učenja devetnajstega stoletja o stvareh skozi stvari. Z opazovanjem, dotikanjem in opisovanjem se je povečal interes učencev po osvajanju novih znanj.

Papiga Aleksandrinka (Psittacula eupatria) in tukan Črnovrati Aracari (Pteroglossus aracari).

Kustos in vodja projekta Marko Bonin, prof. Aldina Burić iz Gimnazije Ambroza Haračića - Mali Lošinj (Hrvaška), avtorica razstave prof. Loredana Sabaz, ravnateljica gimnazije Gian Rinaldo Carli Luisa Angelini Ličen in direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri na otvoritvi razstave.

Pričujoča razstava je plod odličnega sodelovanja med ustanovami in tudi uvod v odprtje šolskega muzeja širši javnosti. Razstavo si lahko ogledate v Muzejski galeriji na Kidričevi 23a, odprta bo do 3. oktobra.