V PULJU TUDI SLOVENSKO SLAVJE: Maruša Majer prejemnica zlate arene

Istra

Celovečerec Mali režiserja Antonija Nuića je najboljši hrvaški film na letošnjem 65. Pula Film Festivalu, ki ga bodo sklenili zvečer s podelitvijo nagrad. Med nagrajenci je tudi slovenska igralka Maruša Majer, ki bo prejela zlato areno za glavno žensko vlogo v kategoriji koprodukcij za vlogo Mare v filmu Ivan režiserja Janeza Burgerja.

Maruša Majer (na sliki zgoraj levo), ki je bila za to vlogo na lanskem Berlinalu uvrščena med deset izjemnih evropskih mladih igralcev, je bila v Pulju nagrajena kot najboljša v konkurenci kolegic v kategoriji manjšinskih hrvaških koprodukcij. Žirija je med drugim ocenila, da je v tem filmu "udejanjila neverjetno moč materinskega instinkta".

Zlata arena za najboljši film v tej kategoriji je pripadla celovečercu Žaba režiserja Elmirja Jukića, ki je tudi nagrajenec za najboljšo režijo.

Nagrade bodo slovesno podelili danes zvečer v znamenitem antičnem amfiteatru v Pulju pred predvajanjem muzikala Mamma mia: Here We Go Again, ki so ga delno snemali na hrvaškem otoku Vis. Napovedana je udeležba režiserja Ola Parkerja in dela igralske ekipe. Parkerjev film bodo predvajali izven mednarodnega festivalskega programa, v katerem je tekmovalo 13 celovečernih filmov. Festival bodo sklenili v nedeljo z reprizami nagrajenih hrvaških filmov.

V hrvaškem programu najstarejšega filmskega festivala v sosednji državi se je sicer za zlate arene od prejšnje sobote potegovalo deset hrvaških in sedem koprodukcijskih celovečernih filmov.

Nuićev celovečerec je dobil veliko zlato areno za "uspešno predstavitev odnosa med očetom in sinom v kriminalnem okolju", je zapisala žirija. Kot so dodali, "nam avtorski svet filma predstavlja vzporedno resničnost okolja, v kateri živimo". Poleg velike zlate arene si je Nuićev celovečerec prislužil tudi nagrado Oktavijan, ki jo podeljujejo filmski kritiki, kot tudi zlato areno za specialne efekte, so sporočili danes organizatorji.

Največ zlatih aren, po pet, sta dobila filma Osmi povjerenik režiserja Ivana Salaja ter Comic sans režiserja Nevija Marasovića. V Salajevem filmu je nagrajenec za najboljšo stransko vlogo Borko Perić, celovečerec pa je bil najboljši tudi ko gre za glasbo, scenografijo, kostumografijo in vizualne efekte.

V Comic sans je najboljšo festivalsko moško vlogo odigral Janko Popović Volarić, najboljšo stransko žensko vlogo pa Nataša Janjić. Zlato areno podelijo tudi za montažo in oblikovanje zvoka. Comic sans je prav tako dobil najvišjo oceno občinstva letošnjega festivala.

Nagrada za najboljšo glavno žensko vlogo je v rokah Doris Šarić-Kukuljica za vlogo v filmu Lada Kamenski režiserke Sare Hribar, ki je dobila nagrado tudi za najboljši scenarij. Sari Hribar je pripadla še nagrada breza za najboljšo debitantsko režijo.

Deli novico:

Eho |  23 .07. 2018 ob  02: 25
Maruša je bejba in še 300% zdraven. Carica.